Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jysk skär sönder möbler – dumpar dem i soporna

Jysk förstör möblerna så att ingen ska kunna använda dem.
Sönderskuren kudde i Jysks container.
Foto: Andreas Jakobsson

Möbeljätten Jysk beskriver hur de kämpar för att begränsa sin ”negativa effekt på klimatet”. Ändå slänger de reklamerade produkter som inte bedöms kunna säljas i sopcontainrar – sönderskurna för att ingen ska kunna ta tillvara på dem.

– Det visar på ett ohållbart sätt att se på våra resurser, säger klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP).

Samtidigt har regeringen inga planer på att ändra lagstiftningen kring svinnet, utan hänvisar till EU.

Det är kväll. Mörkret har precis lagt sig. Regn hänger i luften. På baksidan av möbelkedjan Jysks butik står två containrar halvfulla av sopor. Tomma kartonger, säckar med matrester från fikarummen och plastbitar sticker fram. Men också sådant som normalt inte skulle klassas som skräp. Granskar man innehållet närmare syns exempelvis en prydnadskudde, en luftmadrass – och en stol med grön vinylklädsel. Samtliga är sönderskurna. Stolsitsen har långa jack i klädseln, kudden är full av knivmärken och luftmadrassen har flera snitt längs sidorna. Vid en koll bakom flera Jyskbutiker blir resultatet detsamma. En sönderskuren solstol. En till luftmadrass.

I april granskade Expressen hur den svenska kedjan Skopunkten skär sönder skor innan de kastas i soporna för att brännas upp. Ansvariga hänvisade då till att de inte vill att deras ratade produkter ska ”hamna på marknaden”. Nu kan Expressen avslöja att samma hantering sker hos möbeljätten Jysk.

Expressens reporter Andreas Jakobsson visar upp en sönderskuren stol i Jysks container.
Expressens reporter Andreas Jakobsson visar en sönderskuren kudde.
Expressens reporter Andreas Jakobsson håller i en sönderskuren luftmadrass.
En sönderskuren stol.

Isabella Lövin: ”För billigt att producera nytt”

Miljöpartiets Isabella Lövin, miljöminister och vice statsminister, är starkt kritisk till butikernas systematiska svinn.

– Att i stor omfattning förstöra och slänga kläder, möbler, livsmedel eller annat i stället för att sälja dem billigare eller skänka dem till välgörenhet, visar på ett ohållbart sätt att se på våra resurser. Det är för billigt att producera nytt och det finns inte heller riktigt ett incitament att tillverka varor med en lång livslängd, säger Lövin till Expressen.

De varorna vi bedömer att man inte kan bruka längre, tar man sönder på det sättet

Sandra Martinsson är kommunikationsansvarig på Jysk. Hon säger att de reklamerade produkterna, som inte bedöms kunna säljas, skärs sönder för att de inte ska plockas upp ur soporna och användas.

– De varor som vi bedömt inte går att bruka markerar vi på det sättet. Det har att göra med att de är väldigt stöldbegärliga. Och då utsätts vi som företag för bedrägeri, genom att man tar saker från våra containrar och går tillbaka till butik och reklamerar dem. Så de varorna vi bedömer att man inte kan bruka längre, tar man sönder på det sättet.

Så det ingår i de anställdas arbetsuppgifter att stå och ha sönder saker?

– Inte att stå och ha sönder saker. Men det ingår i deras arbetsuppgifter att saker som kommer in till oss och är trasiga och inte går att sälja sorteras och skickas till återvinning där de återvinns i alla dess former.

Sandra Martinsson, kommunikationsansvarig på Jysk.
Foto: Pressbild
Oksana Mont, professor på Internationella miljöinstitutet i Lund.
Foto: Pressbild

Men de produkter vi har granskat har ju varit slängda i brännbartcontainrar, blandat med avfall som fikarumssopor, plast, metall och trä?

– Det kan jag inte svara för. Det måste vara en enskild felhantering.

Det är dock inte vid ett enskilt tillfälle som vi hittat era produkter i soporna för brännbart?

– Vi har en ganska stor sortering i våra butiker. Vi sorterar metall, wellpapp. Men så har vi så klart brännbart. Det måste vi ha.

Förbjudet i Frankrike

I februari i år antogs en lag i Frankrike som förbjuder företag att förstöra produkter. Sveriges klimat- och miljöminister Isabella Lövin hänvisar i stället till en framtida samordning kring frågan inom EU.

– Vi vill se en lösning på EU-nivå. I våras presenterade EU-kommissionen en ny handlingsplan för den cirkulära ekonomin. I handlingsplanen skriver kommissionen att EU ska undersöka möjligheten att införa ett förbud mot destruktion av osålda hållbara produkter. Sverige välkomnar handlingsplanen och ser positivt på ett ambitiöst genomförande, säger ministern till Expressen.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).
Foto: OLLE SPORRONG

På frågan om varför en liknande lag som den i Frankrike inte diskuterats i Sverige svarar Isabella Lövin att man inväntar EU-kommissionens initiativ.

– Detta visar på varför det är så viktigt att vi arbetar mot en cirkulär ekonomi. Vi behöver ha lagstiftning och förhållningssätt som driver utvecklingen framåt, så att det som produceras i första hand används och återanvänds. Att i större omfattning göra sönder och slänga funktionsdugliga produkter ska inte vara ett alternativ i framtiden, säger hon.

Vägrar redovisa hur mycket som eldas upp

Enligt kommunikationschefen Sandra Martinsson arbetar Jysk hårt med att minska det avfall som går till brännbart – och med att öka återvinningen. Det gör man med hjälp av siffror från leverantörerna som följs upp noggrant. Men när Expressen ber att få ta del av siffrorna blir det stopp.

– Vad skulle du läsa ut av det? Hur ska man göra en bedömning av hur mycket brännbart våra butiker har och hur mycket återvinning som är rimligt?

Men om jag får titta på dem skulle jag ju kunna se om de säger mig något?

– Det tror jag inte de skulle.

Vi får alltså inte ta del av siffrorna?

– Nej. Du kan inte ta del av dem.


Jysks information.

På sin hemsida skriver möbeljätten Jysk att de kämpar för hållbarhet och miljö.

Jysks information.

Jysk skriver att de tar stor hänsyn till klimatet.


Möbelbranschen har hamnat lite 'mellan stolarna' när det gäller återvinning

Oksana Mont, professor på Internationella miljöinstitutet i Lund, forskar om cirkulär ekonomi i möbelbranschen. Hon säger att det finns mycket som kan bli bättre när det kommer till återvinning av möbler. Inom EU återvinns bara tio procent av alla möbler. Resten går till deponi eller eldas upp.

– Möbelbranschen har hamnat lite ”mellan stolarna” när det gäller återvinning. I många andra branscher, exempelvis elektronikbranschen, finns det en standard och krav på återvinning. Men möbler har inte varit i fokus, säger hon.

Återvinningsgraden är alltså låg när det gäller möbler. Detta trots att det inte finns några egentliga tekniska hinder.

– Att återvinna möbler borde vara lätt. De är inte komplexa som till exempel datorer. Men det måste finnas ekonomi i det. Om man tittar på Blocket finns det gamla möbler som knappt kostar någonting. Att ha människor som jobbar med att reparera och transportera möbler kostar pengar.

Sprejar gul färg på varorna

Efter vårt samtal ringer Sandra Martinsson på Jysk upp och berättar att de i Danmark har börjat testa en ny metod för att ”märka” produkter som kastas. En gul färg som inte går att ta bort. På så vis kommer de anställda inte längre behöva skära sönder möblerna utan kan i stället spreja gula streck på dem.

Det låter som ett stort projekt för något som, enligt dig, sker väldigt sällan? 

– Oavsett hur många de är eller hur stor mängd det handlar om så är det vårt ansvar att ta hand om dem på bästa sätt. Genom att i stället markera dem med gul färg ger vi möjlighet att hitta nya vägar för att ta hand om dessa varor eftersom att vi då inte tar sönder varan ytterligare, säger hon.

Se mer: Svenska skojätten skär sönder och dumpar osålda skor

Produktionschefen: ”Finns skor som måste kasseras”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.