Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thunberg: Hur kan ni reagera utan panik?

Greta Thunberg talade på klimattoppmötet i Madrid.
Greta Thunberg.
Foto: Expressen TV
Greta Thunberg.
Foto: EMILIO NARANJO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg vill undvika känslor – och hålla sig till fakta.

Det förklarade klimataktivisten i sitt tal inför makthavarna på COP25 i Madrid.

– Jag lärde mig att man ska inleda med något personligt eller emotionellt, som att ”vårt hus brinner”, ”jag vill att ni ska få panik” eller ”hur vågar ni?”. I dag ska jag inte göra det, säger 16-åringen.

Förväntningarna var höga när det på onsdagen blivit dags för Greta Thunberg att hålla tal inför världsledarna på klimatmötet COP25 i Madrid.

Klimataktivisten hade redan innan talet sagt att hon skulle hålla tillbaka känslorna – eftersom hennes tal i New York i september främst ledde till ”klickrubriker”. 

Greta Thunberg inledde talet i Madrid med att hon ska hålla sig till fakta den här gången:

– För ett och ett halvt år sedan talade jag inte med någon, om jag verkligen inte behövde det. Men sedan hittade jag en anledning till att tala. Efter det har jag hållit i många tal. Jag lärde mig att man ska inleda med något personligt eller emotionellt, som att ”vårt hus brinner”, ”jag vill att ni ska få panik” eller ”hur vågar ni?”. I dag ska jag inte göra det – för då är det dessa fraser som folk fokuserar på. De minns inte faktan eller anledningen till att jag säger dessa saker från början.

”Hur kan ni reagera utan panik?”

Klimataktivisten fortsatte med att berätta hur världens koldioxidbudget sinar, med fakta hämtad ur FN:s klimatpanel IPCC:s specialrapport om 1,5 graders uppvärmning. 

Den 1 januari 2018 hade vi 420 gigaton koldioxid kvar att släppa ut för att ha 67 procents chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. 

Samtidigt släpper vi ut 42 gigaton koldioxid varje år – vilket innebär att koldioxidbudgeten är slut inom åtta år. 

– Snälla säg hur ni kan reagera på dessa siffror utan att känna någon slags panik? Hur kan ni svara på att i princip inget görs åt saken utan att känna er lite arga? Hur kan ni kommunicera det här utan att låta alarmistiska? Jag vill verkligen veta, säger Greta Thunberg.

Greta Thunberg sågar löften om nollutsläpp

Hon sågar samtidigt alla rika länders löften om att bli klimatneutrala.

– Det är inte ledande – det är vilseledande. De flesta av åtagandena inkluderar inte flyget, sjöfart, import och export av varor eller konsumtion. De inkluderar däremot möjligheten att länder förflyttar sina utsläpp någon annanstans.

– Nollutsläpp år 2050 betyder ingenting om de höga utsläppen fortsätter de kommande åren. Då är den resterande koldioxidbudgeten slut. Utan att se hela bilden kommer vi inte lösa den här krisen. Det här klimatmötet borde handla om att hitta holistiska lösningar. I stället verkar det ha förvandlats till en möjlighet för länder att hitta kryphål och undvika att höja ambitionen.

Utan press från folket kan världsledarna komma undan med att strunta i att agera, enligt Greta Thunberg. Hoppet ser hon i att allt fler blir medvetna om klimatnödläget.

– Om tre veckor går vi in i ett nytt decennium. Det är ett decennium som kommer definiera vår framtid. Just nu är vi desperata efter något slags tecken på hopp. Och det finns hopp. Jag har sett det. Men det kommer inte från regeringar eller företag. Det kommer från folket. Folk som varit omedvetna har börjat vakna. Folk är redo för förändring. Hoppet ligger i att vi har demokratier. Alla fantastiska förändringar genom historien har kommit från folket. Vi behöver inte vänta. Vi kan börja förändra nu. Vi – folket.

Efter Greta Thunbergs tal stormades scenen av ungdomar som började sjunga slagramsor för klimatet, skriver Kajsa Fernström Nåtby – som ingår i Sveriges delegation på klimatmötet – på Twitter: 

https://twitter.com/KajsaFN/status/1204704646125817856

Det här är artikel 6 – som ska förhandlas under COP25:

 Greta Thunberg: ”Hur kan ni inte känna panik?”

Hör Greta Thunbergs tal från klimatmötet i Madrid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.