Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juli den varmaste månaden hittills

Varmaste månaden som någonsin uppmätts
Smältande isberg på Grönland.
Foto: John McConnico / AP
Pojke springer i New Delhi i Indien.
Foto: Rajesh Kumar Singh / AP

Juli 2019 blev den varmaste månaden som någonsin uppmätts i världen, enligt den Europeiska miljöbyrån (EEA). 

Det tidigare rekordet härstammar från juli 2016.

– Vi har alltid upplevt varma somrar. Men det här är inte somrarna från vår ungdom. Det här är inte din farfars somrar, säger FN:s generalsekreterare António Guterres. 

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

Under en presskonferens på söndagen meddelade FN:s generalsekreterare António Guterres att årets julimånad är den varmaste sedan tillförlitliga mätningar startade i slutet av 1800-talet. 

Den genomsnittliga temperaturen ligger 0,04 grader högre än det tidigare julirekordet 2016, då väderfenomenet El Niño dessutom drev upp temperaturerna. 

Enligt EEA var den genomsnittliga globala temperaturen i juli 0,56 grader högre än genomsnittet mellan 1981 och 2010 och hela 1,2 grader högre jämfört med förindustriella tider, rapporterar The Washington Post

Snart kan Europas klimat se välidgt annorlunda ut.

Även värmerekord i juni

– Bara den här sommaren har vi sett temperaturrekord krossas från New Delhi till Anchorage, från Paris till Santiago, från Adelaide till polcirkeln, säger Guterres.

– Om vi inte gör något åt klimatförändringarna nu, är dessa extremväder bara toppen på isberget. Och det isberget smälter dessutom i ett högt tempo. 

António Guterres påpekar också att det nya rekord följer en junimånad som även den var den varmaste som någonsin uppmätts. 

Skyhöga temperaturer har noterats på flera håll i Europa under sommaren. Flera länder slog sina tidigare nationella värmerekord, däribland Belgien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. I brittiska Cambridge steg temperaturen till 38,7 i slutet av juli. 

https://twitter.com/AFP/status/1158329811544223745

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.