Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jordens magnetiska poler kan byta plats

Jordens magnetiska nord- och sydpol har kastats om flera gånger tidigare i historien.
Foto: NASA / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Ett mycket svagt magnetfält skulle öka risken för solstormar. Bilden är en röntgenbild som visar solens kraftiga magnetfält.
Foto: NASA

Det var 780 000 år sedan sist.

Nu kan det snart vara dags igen för jordens magnetiska poler att byta plats med varandra, enligt vissa forskare.

Jordens magnetiska nord- och sydpol har kastats om flera gånger tidigare i historien. Det går normalt flera hundra tusen år mellan varje skifte. Senast hände det för drygt 780 000 år sedan.

Och de senaste 150 åren har jordens magnetiska fält blivit drygt tio procent svagare. 

Det kan vara början på en flera tusen år lång process där jordens magnetfält fortsätter att minska och slutligen svänger om helt så att Nordpolen blir Sydpolen och Sydpolen blir Nordpolen, rapporterar New York Post.

"Många domedagsteoretiker har försökt ta denna naturliga geologiska händelse och föreslagit att den kan leda till jordens förstörelse. Men kommer det bli några dramatiska effekter? Svaret, från geologiska och fossila uppgifter vi har från hundratals tidigare magnetiska polomkastningar, verkar vara 'nej'", skriver amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Problem med kosmisk strålning

Den processen – när magnetfältet under en period på några tusen år är mycket svagt – skulle dock skapa problem med kosmisk strålning och öka risken för solstormar. Solstormar är i dag ett hot mot satelliter i omloppsbana men skulle då även kunna påverka kommunikationer på jordytan. Även djur och fåglar skulle under den tiden få problem med att navigera när de flyttar.

Fortfarande återstår många mysterier kring jordens magnetfält, som till stor del skapas av flytande järn i jordens inre. Orsaken till att polerna byter plats och varför det sker så oregelbundet vet man inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.