Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

John Kerry kritiseras – för framtidsoptimistisk

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
USA:s klimatsändebud John Kerry kommer i veckan att besöka London.
Foto: MONIRUL ALAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Tekniken som krävs för nå nettonollutsläpp har ännu inte uppfunnits, det säger USA:s klimatsändebud John Kerry i en intervju med BBC.

– Forskare har sagt till mig att 50 procent av de utsläppsminskningar vi behöver göra vid 2050 eller 2045 kommer att komma ifrån teknologier vi ännu inte har, säger han.

Men flera experter sågar hans framtidsoptimism.

Är du en optimist eller pessimist?

I veckan kommer USA:s klimatsändebud John Kerry att besöka London där han kommer att möta representanter från den brittiska regeringen inför FN:s klimatkonferens Cop26, som kommer att hållas i Glasgow i november.

Inför besöket medverkade Kerry i en intervju med BBC-programmet Andrew Marr Show där han sa att tekniken som behövs för att nå nettonollutsläpp ännu inte uppfunnits och att det är en av de stora utmaningarna med klimatarbetet.

Trots detta var John Kerry övertygad om att amerikanerna inte kommer att behöva göra några större livsstilsförändringar, som att äta mindre kött, för att få ner klodioxidutsläppen.

– Du behöver inte ge upp din livskvalitet för att lyckas med det som vi vill lyckas med, säger han till BBC.

”Praktiskt taget omöjligt”

Julian Allwood, professor vid Cambridge, delar dock inte Kerrys optimism. Enligt honom tar det mellan 30 till 100 år för sådan teknik att få ett brett genomslag.

– Det är praktiskt taget omöjligt för ny energiinfrastruktur att ha en betydande effekt på globala utsläpp under den tid vi har på oss att agera, säger han till BBC.

Han får medhåll från Jen Baxter, talesperson för branschorganisationen Institution of Mechanical Engineers, som anser att mänskligheten även borde ta till den teknik vi har i dag – till exempel när det gäller koldioxidfångande teknik.

– Det måste också göras livsstilsförändringar – till exempel att få fler att åka kollektivt, säger hon till BBC.

”Vi befinner oss i en total förnekelse, krisinsikten är absolut noll”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.