Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

John Kerry ber om ursäkt för Donald Trumps klimatpolitik

John Kerry bad om ursäkt för Trumps klimatpolitik – och varnade för katastrofiska följder om världen inte får jobbet gjort.
Foto: MONIRUL ALAM / EPA / TT
”Vi ber hemsk mycket om ursäkt för de senaste fyra åren, med en president som inte brydde sig om vetenskap”, sa Kerry.
Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT

John Kerry ber om ursäkt för att USA deserterade från klimatkampen under ex-president Donald Trumps fyra år vid makten.

Han varnar också för katastrofala konsekvenser av att världen helt enkelt inte ”får jobbet gjort”.

– Vi gör inte det vi sa att vi skulle göra i Paris, sa Kerry i Sky News ”Sophy Ridge on Sunday”.

Klimatkrisen börjar bli akut. Det säger USA:s speciella klimatsändebud John Kerry i en intervju med ”Sophy Ridge on Sunday” på brittiska Sky News. 

– Ordet brådskande är lämpligt i den nuvarande krisen, eftersom länder helt enkelt inte får jobbet gjort. Även om vi får allt gjort som vi kom överens om i Parisavtalet, så kommer jordens temperatur öka betydligt, säger Kerry.

– Och anledningen till att det är akut är att, eftersom vi inte gör det vi sa att vi skulle är det på väg mot fyra grader, eller mer. Det skulle ge mer än katastrofala konsekvenser för livsmedelsproduktionen, vattentillgången, beboeligheten på delar av planeten, havsnivåerna, fortsatte han.

Digitalt toppmöte om klimatet

På torsdag står USA och president Biden som värd för ett digitalt toppmöte om klimatet. USA väntas då presentera nya mål för att leva upp till Parisavtalet – ett avtal som dåvarande president Trump lämnade under sin tid vid makten. Nu ber John Kerry om ursäkt för den tidigare administrationens klimatpolitik..

– Vi ber hemsk mycket om ursäkt för de senaste fyra åren, med en president som inte brydde sig om vetenskap och som inte hade någon riktig logisk grund för att dra sig ur. Han var den enda ledaren i världen som lämnade avtalet.

Kerry noterar att en av Bidens första åtgärder var att ansluta USA till Parisavtalet igen och säger att klimatmötets mål är att få länder att göra det som krävs för kommande generationer.

– Tyvärr har USA varit en desertör de senaste fyra åren, under Trumps icke-ledarskap, men nu är vi tillbaka med en rad mycket aggressiva initiativ, för att försöka ta igen förlorad tid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.