Familjen Ullström består av pappa Fabian, mamma Jessica, Wilton, 6 år, och Ebbe, 2 år. Foto: PrivatFamiljen Ullström består av pappa Fabian, mamma Jessica, Wilton, 6 år, och Ebbe, 2 år. Foto: Privat
Familjen Ullström består av pappa Fabian, mamma Jessica, Wilton, 6 år, och Ebbe, 2 år.  Foto: Privat
"Vi försöker göra barnen delaktiga i miljötänket, berättar Jessica Ullström. Foto: Privat"Vi försöker göra barnen delaktiga i miljötänket, berättar Jessica Ullström. Foto: Privat
"Vi försöker göra barnen delaktiga i miljötänket, berättar Jessica Ullström. Foto: Privat

Jessica, 27, berättar: Så är livet i ett klimatvänligt hus

Publicerad

I somras tog Gävle-bon Jessica Ullström, 27, och hennes man beslutet att flytta med familjen till ett klimatvänligt område. Där är solcellerna många, innergården ett eget ekosystem, och de boende kan få nyttja båda odlingslotter och fjärilshotell. 

– Det var ett stort beslut, men egentligen kom det spontant, berättar hon.

Husen har solpaneler, lekparken är byggd enbart av naturmaterial och innergården fungerar som ett eget ekosystem. När kvarteret är färdigbyggt ska de boende även kunna nyttja odlingslotter, biodling och fjärilshotell – små holkar för fjärilar för skydd under de kalla månaderna. I det nybyggda bostadsområdet i Gävle står hållbarhet i fokus, och där bor Jessica Ullström, 27, med sin familj sedan i somras. Men att de flyttade dit var egentligen en slump, berättar hon. 

– Det var ett stort beslut, men egentligen kom det spontant. Vi var inte i flyttankar, vi hade ganska nyligen flyttat dit vi bodde när jag snubblade över den här nyproduktionen. Jag berättade om den för min man mest för att det var kul att det fanns ett sådant initiativ i vår lilla stad, säger hon. 

Ebbe, 2, och Wilton, 6, utanför det klimatsmarta huset.Foto: Privat / Copyright 2017. All rights reserved.

 

Dagarna gick och till slut frågade hennes man om de inte själva skulle flytta dit. Jessica trodde först inte att han menade allvar. 

– Jag frågade om han menade allvar, men kunde egentligen inte komma på några argument varför vi inte skulle det, förutom att det är jobbigt att flytta. 

Sagt och gjort. Två dagar efter att Jessica anmält en intresseanmälan hölls ett möte, och snart var kontraktet påskrivet. 1 augusti var det dags för inflyttning – och i dag ångrar hon inte beslutet. 

Virkar, odlar och köper kläder i ull

Hemma försöker familjen tänka miljövänligt i så hög utsträckning som möjligt. De odlar i minidrivhus och lagar det mesta av maten själva från grunden, har dragit ner på plast och kemikalier i hemmet och sålt bilen. 

– Det borde kanske inte vara så märkvärdigt, men spaltar man upp allt blir nog listan rätt lång, säger Jessica. 

Jessica Ullström väver och virkar hemma i lägenheten. Nu försöker familjen även att handla allt mer kläder i ull.Foto: Privat

– Vi äter ekologiskt och lagar oftast maten själva från grunden. Vi kärnar vårt eget smör, bakar eget bröd, och när våra barn var bebisar var vi noga med att göra vår egen gröt och frysa in små portioner av maten till dem i stället för att köpa barnmatsburkar. 

Samtidigt virkar Jessica mycket och köper kläder av ull, både till henne själv och till barnen. 

Klimatsmart med småbarn?

Jessica tycker att det går bra att få ihop en vardag med småbarn, och samtidigt tänka på ett hållbart sätt. Hon berättar att hon försöker involvera barnen så gott det går.

– Vår yngsta är bara 2 år och är fortfarande lyckligt ovetande, men vår sexåring har blivit engagerad. Eftersom det är viktigt för oss blir det ju en stor del av hans vardag, och vi försöker göra honom delaktig och prata med honom på hans nivå. Det går så klart inte att prata detaljerat om allt, men vi pratar om hur saker blivit till, och varför man skövlar regnskog till exempel. 

Familjen försöker också att hålla nere på konsumtionen, men det är inte alltid helt lätt. 

– När vi firar jul eller när barnen fyller år har de en tendens att få mycket leksaker, vilket ju är kul för dem – men just den här konsumtionshetsen har vi varit ganska besvärade av, att de vänjer sig vid så stora mängder. Vi upplever dock att vår omgivning börjat hänga med i hur vi känner. Vi vill så klart inte att någon ska känna sig obekväm, vill de ge barnen leksaker i plast får de det. 

Och för att kunna få en vardag med två små barn att gå runt, kan man inte ha allt för höga krav på sig själv, menar Jessica. 

– Man får ta en blunder emellanåt, vi kan inte vara jättenitiska. Man får försöka ha en avslappnad inställning till det. Jag tänker att man antingen kan vara en del av lösningen eller en del av problemet, och vi försöker i alla fall vara en del av lösningen.

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag