År 2014 producerade varje svensk över 130 kilo matavfall. Det innebär cirka 1,3 miljoner ton mat och matrester på ett år som kastas – en siffra som måste minska, enligt Naturvårdsverket.
Jenny Harlen från Säffle är en av många miljöintresserade som vill agera mot matsvinnet.
– Vi har ett jätteproblem med matavfall. Vi har ett stort problem med vår matjord, den blir sämre och sämre. Bokashi löser båda problemen samtidigt, säger hon.
Jenny är ursprungligen från Nya Zeeland, men har bott i Sverige i 20 år. I sitt hemland fick hon kontakt med ”bokashi”, en process att omvandla matavfall till jordnäring genom fermentering.
Processen ska vara både snabbare och mer miljövänlig än vanlig kompostering. Till exempel binds kolet i matresterna i jorden i stället för att bli koldioxid, som är en växthusgas.
– Man använder ett strö som är fullt av levande mikroorganismer, goda bakterier och jästsvampar. Det är inte kompostering som man känner till, man kan börja odla i matresterna två veckor efter de lämnar matbordet.
Passar odling i stadsmiljö
Att använda sig av bokashi passar alla odlare, säger Jenny. Men särskilt lämpligt är det för personer som bor i stadsmiljö som kan ha svårt att kompostera eller odla i närhet till hemmet.
– Man behöver någon form av hink och sen det här ströet med mikroorganismer. Det luktar inte, så det är inga problem att ha det i köket. Har man sedan någon form av odling, till exempel en kolonilott eller en kruka på balkongen, så kan man ta med hinken dit. Egentligen är det det jag brinner mest för, stadsodling. Det är inget problem om man har bra jord.

Viktigt att vi bygger bra jord till framtiden
När Jenny började intressera sig för bokashi var processen redan väl etablerad utomlands, inte minst i ursprungslandet Japan.
– För tio år sedan var det ingen som fattade att vi måste ta hand om matjorden och se till att den lever, en död matjord är katastrof. Det går inte att fixa med kemikalier. I dag finns det inte ett land i världen där bokashi inte finns, men vi har långt kvar tills det blir tillräckligt många som håller på för att vi ska sluta slänga matavfall helt.
I dag säljer hon produkter och ströet som används för bokashi, och driver även en blogg på ämnet.
– Det är så oerhört viktigt att vi bygger bra jord till framtiden, och det är något vi alla kan göra i köksfönstret eller på kolonilotten. Vi måste bry oss om de kommande generationerna som kanske måste odla sina grönsaker på ett annat sätt eller på andra platser än i dag. Då har vi gjort en riktigt bra miljögärning inför framtiden.
Vill du läsa fler nyheter om klimatet? Följ Expressen Klimat på Facebook.