Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jennys matrester blir till jord – på två veckor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jenny Harlen har tagit processen till Sverige.
Processen kallas ”bokashi”.
Foto: Privat
Jenny ordnar i jorden.
Foto: Privat

En kompost i köket kan kännas som både ett tidskrävande och illaluktande projekt.

Men med hjälp av bakterier och jästsvampar kan dina matrester bli till odlingsjord – på två veckor.

Processen kallas ”bokashi”.

– Vi har ett stort problem med vår matjord, den blir sämre och sämre, säger Jenny Harlen, som är en av dem som tagit processen till Sverige.

År 2014 producerade varje svensk över 130 kilo matavfall. Det innebär cirka 1,3 miljoner ton mat och matrester på ett år som kastas – en siffra som måste minska, enligt Naturvårdsverket.

Jenny Harlen från Säffle är en av många miljöintresserade som vill agera mot matsvinnet.

– Vi har ett jätteproblem med matavfall. Vi har ett stort problem med vår matjord, den blir sämre och sämre. Bokashi löser båda problemen samtidigt, säger hon.

Jenny är ursprungligen från Nya Zeeland, men har bott i Sverige i 20 år. I sitt hemland fick hon kontakt med ”bokashi”, en process att omvandla matavfall till jordnäring genom fermentering.

Processen ska vara både snabbare och mer miljövänlig än vanlig kompostering. Till exempel binds kolet i matresterna i jorden i stället för att bli koldioxid, som är en växthusgas.

– Man använder ett strö som är fullt av levande mikroorganismer, goda bakterier och jästsvampar. Det är inte kompostering som man känner till, man kan börja odla i matresterna två veckor efter de lämnar matbordet.

Passar odling i stadsmiljö

Att använda sig av bokashi passar alla odlare, säger Jenny. Men särskilt lämpligt är det för personer som bor i stadsmiljö som kan ha svårt att kompostera eller odla i närhet till hemmet.

– Man behöver någon form av hink och sen det här ströet med mikroorganismer. Det luktar inte, så det är inga problem att ha det i köket. Har man sedan någon form av odling, till exempel en kolonilott eller en kruka på balkongen, så kan man ta med hinken dit. Egentligen är det det jag brinner mest för, stadsodling. Det är inget problem om man har bra jord.

Jenny ordnar med sin jord.
Foto: Privat

Viktigt att vi bygger bra jord till framtiden

När Jenny började intressera sig för bokashi var processen redan väl etablerad utomlands, inte minst i ursprungslandet Japan.

– För tio år sedan var det ingen som fattade att vi måste ta hand om matjorden och se till att den lever, en död matjord är katastrof. Det går inte att fixa med kemikalier. I dag finns det inte ett land i världen där bokashi inte finns, men vi har långt kvar tills det blir tillräckligt många som håller på för att vi ska sluta slänga matavfall helt.

I dag säljer hon produkter och ströet som används för bokashi, och driver även en blogg på ämnet.

– Det är så oerhört viktigt att vi bygger bra jord till framtiden, och det är något vi alla kan göra i köksfönstret eller på kolonilotten. Vi måste bry oss om de kommande generationerna som kanske måste odla sina grönsaker på ett annat sätt eller på andra platser än i dag. Då har vi gjort en riktigt bra miljögärning inför framtiden.

Vill du läsa fler nyheter om klimatet? Följ Expressen Klimat på Facebook. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.