Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny, 35, har dumpstrat i tre år: ”Hittar jättemycket”

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden
Jenny Wahlqvist har dumpstrat i tre år.Foto: Privat/Jenny Wahlqvist / Privat/Jenny Wahlqvist
Såhär kan det se ut efter att Jenny och hennes man har dumpstrat.Foto: Privat/Jenny Wahlqvist / Privat/Jenny Wahlqvist
Det har blivit allt med populärt att dumpstra.Foto: Privat/Jenny Wahlqvist / Privat/Jenny Wahlqvist
Jenny hoppas att fler ska börja dumpstra.Foto: Privat/Jenny Wahlqvist / Privat/Jenny Wahlqvist

Dumpstring, eller containerdykning, har blivit allt mer populärt. Allt från matvaror till heminredning och skor kan hittas i butikernas containrar. Men oftast är det ingenting fel på det som slängs.

– Vi kan till 95 procent leva på att dumpstra, säger Jenny Wahlqvist, 35, som har dumpstrat i tre år.

Under 2016 slängdes närmare 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige, vilket i genomsnitt motsvarar 129 kilo per person, enligt Naturvårdsverket.

En som vet att det slängs mycket mat är Simrishamnbon Jenny Wahlqvist, 35, som dumpstrar. Alltså letar i containrar efter mat och annat som butiker har slängt. 

– Det sjukaste vi hittade en gång var tre fulla sopsäckar med oöppnade förpackningar bacon. Anledningen till att de hade slängts var att butiken inte kunde garantera att det var 100 procent svenskt kött, men det hade inte passerat utgångsdatumet, säger Jenny Wahlqvist.

I tre år har hon och hennes man dumpstrat. I dag lever de nästan helt och hållet på att dumpstra, trots att de är en stor familj på sju personer.

– Det är inte bara mat vi hittar utan sängkläder, gardiner, godis, heminredning, tvättmedel, sköljmedel... ja, allt egentligen.

Inget fel på det som slängs

En vanlig dumpstringsrunda kan se ut som så att Jenny, hennes man och en vän till dem åker ut vid halv sju på kvällen för att börja leta i olika butikers containrar. Sedan tillbringar de några timmar med att åka runt till olika butiker för att hitta så mycket som möjligt.

– Vi fyller bilen från golv till tak och sedan åker vi hem och tvättar av det och lägger in i kyl och frys, säger Jenny Wahlqvist.

För väldigt mycket av det som slängs är det inget fel på. Många av gångerna har varorna inte ens passerat utgångsdatum.

– Vi kan hitta bröd som har fyra eller fem dagar kvar innan utgångsdatum, ibland upp till en vecka. Det är som att det kastas efter bara en eller två dagar i butik.

Eftersom Jenny och hennes man hittar så pass stora mängder mat och annat när de dumpstrar att de delar med sig av mycket till släkt och vänner.

– Trots att vi delar med oss har vi en frys full med bröd hemma och en annan full med pålägg.

Har blivit allt med populärt

Att dumpstra har blivit allt mer populärt och det är sällan som Jenny och hennes sällskap är ensamma vid containrarna. 

Men trots att allt fler intresserar sig för att dumpstra tycker Jenny inte att det har blivit svårare att få tag i grejer.

– Det kanske har blivit lite mer konkurrens, men de vi stöter på som också är ute och dumpstrar delar vi alltid lika med. Om vi hittar sju liter mjölk så delar vi det mellan oss som är där. Så det är väl mer att man får dela med sig av det man hittar.

Samtidigt tycker Jenny att fler borde börja dumpstra.

– Så länge det inte är en låst container tycker jag att fler ska dumpstra. Både för att man sparar pengar, men också för miljöns skull. Det är ju inget fel på maten.

Det kan vara olagligt att dumpstra i Sverige om man bryter sig in i en container eller på ett inhägnat område, alternativt åsamkar skada på containern.