Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jennifer, 58, nekades köpa mogna bananer

Matsvinnet och dess negativa påverkan på klimatet.
Varje år slängs tre kilo bananer per person i Sverige. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jennifer Ashbourne, klimatengagerad förkollärare, ville köpa mogna bananer. Foto: Privat
Fredrik Rydergren är presschef på Coop. Foto: Magnus Fond / Coop

Vi slänger bananer för en halv miljard kronor om året i Sverige.

Men det är inte alltid lätt att försöka vara en klimatmedveten kund. När förskolläraren Jennifer Ashbourne, 58, från Norberg ville handla äldre frukt på Coop fick hon nej.

– Jag skulle baka tårta och ville ha mogna bananer, men jag fick inte köpa de bananer som butikspersonalen rensade bort för att kasta.

Jennifer Ashbourne var beredd att betala fullt pris för de mogna bananer som hon samma dag skulle använda vid tårtbaket. 

– Men personalen sade att de skulle kassera frukten i stället. Det känns förskräckligt att så mycket mat som det inte är något fel på bara slängs, säger Jennifer.

Jennifer Ashbourne ville köpa mogna bananer, men butiken valde att slänga dem. Foto: Privat

En tredjedel av all mat i Sverige går i papperskorgen och matsvinnet påverkar i högsta grad klimatet. När det gäller bananer så slängs tre kilo per svensk och år, enligt uppgifter från Sveriges tekniska forskningsinstitut.

För att producera ett kilo bananer går det åt 440-790 liter vatten och till det kommer klimatbelastning i form av långa transporter för frukten. 

Världsnaturfondens matexpert Anna Richert påpekar att det också är ett etiskt problem att bananer slängs. 

– Människor har jobbat med att skörda och transportera bananerna och det har gått åt insatsmedel i onödan, säger hon.

Vad säger du om att butiker nekar kunder att köpa mogen frukt?

– Det är ett generellt problem att mycket frukt och grönt slängs i butik. Det skulle vara väldigt bra om man kunde köpa mogna och kantstötta varor till ett billigare pris, det går i vissa butiker men inte andra. Mogna bananer är dessutom sötare och har en mer utvecklad smak, passar utmärkt i bakverk och smoothies, menar WWF:s Anna Richert. 

Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden, tipsar om att man som kund gärna kan välja frukt och grönt med lite skönhetsfel om man vill göra en insats för klimatet. Foto: WWF

Så mycket bananer slängs

Vi importerar 18 kilo bananer per person och år och av dessa slängs tre kilo per person och år direkt i soporna. Det motsvarar bananer för en halv miljard kronor. 

För att producera ett kilo bananer krävs det 440-790 liter vatten. 

Ett bättre resursutnyttjande skulle kunna ge minskad vattenanvändning, minskad klimatpåverkan, bättre villkor för bönderna, lägre kostnader i hanteringen och mindre kostnader för avfallshantering.  Källa: ”Bananens väg från jord till bord – om svinn och resursförbrukning i bananproduktionen” av Karin Östergren, Food & Science, Sveriges tekniska forskningsinstitut. 

Butiken: ”Bananerna var i så dåligt skick”

Det var på sin lokala Coop-butik som Jennifer Ashbourne blev nekad att köpa frukten som skulle kasseras. Butiksägaren hänvisar till Coop centralt. Presschefen Tobias Rydergren säger att medarbetarna i det här fallet bedömde att bananerna var i så dåligt skick att de skulle gå till kompostering. 

– När det gäller färskvaror jobbar Coop med prissänkningar för frukt som inte går att sälja till ordinarie pris, till exempel för att de är övermogna eller kantstötta. Men vi har också ett ansvar att sortera bort frukt som vi bedömer vara otjänlig att äta. 

Matsvinnet är störst på färskvaror som frukt, grönsaker och bröd, berättar Tobias Rydergren. För att få ner svinnet försöker de stora livsmedelskedjorna optimera beställningarna och prissänka när bäst-före-datum närmar sig. 

– För produkter som sedan blir kvar jobbar vi i ett antal butiker med att skänka som djurfoder eller skicka till biogas. Vi uppmuntrar också butikerna att på ett säkert sätt prissänka och sälja som exempelvis smoothiepåsar. På Stora Coop Bromma i Stockholm, som är Coops största butik, började man i september sälja räddade frukter och grönt i en trekiloslåda för 30 kronor. Sedan dess har de sålt 1 000 lådor och räddat tre ton, förklarar Coops presschef. 

Kunden Jennifer Ashbourne betonar att hon inte vill sin lokala lilla butik något ont, men hon vänder sig emot det som hon ser som ett systemfel i samhället.

– Jag följer ”Dumpsterdivan” på Instagram och hon skrev häromdagen att hon hittat tolv kilo prinskorv i soptunnan utanför en butik. Korven hade inte passerat bäst-före-datum och det fanns inga prislappar som tydde på att butiken försökt sälja ut maten i stället för att kasta den, säger Jennifer Ashbourne. 

Så tar du hand om dina bananer och minskar svinnet

Sätt plast på översta delen av bananklasen så håller den längre (svinnråd från Coop).

Bananer trivs inte i kylskåp. 

Skär upp bananer som är på väg att bli övermogna i små bitar och frys in. Använd exempelvis när du gör smoothies.

Gör banankaka, ha på pizza och i rätter som Flygande Jakob.

Gör en klimatinsats genom att köpa frukt och grönt som ser lite skruttig ut i butik. 

Källa: Anna Richert, WWF:s matexpert.

Expressens Karin Sörbring intervjuar Björn Ferry och Heidi Andersson om kampen för att leva fossilfritt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.