Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jeff Bezos skänker fyra miljarder till klimatkampen

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Jeff Bezos skänker fyra miljarder kronor till klimatkampen.
Foto: TONY GUTIERREZ / AP/ TT
Bezos stärkte sin beslutsamhet att kämpa mot klimatförändringarna efter rymdfärden i somras..
Foto: AP / TT

Jeff Bezos, Amazon-grundaren och rymdfararen, donerar drygt fyra miljarder kronor till klimatkampen.

Pengarna är en del av hans större löfte om sammanlagt 90 miljarder kronor för att bekämpa klimatförändringarna.

I ett pressmeddelande skriver Jeff Bezos, världens näst rikaste person, organisation Bezos Earth Fund att pengarna ska fördelas i 44 olika donationer, där den största delen - nära 2,4 miljarder kronor – ska gå till 30x30-initiativet. 

30x30-initiativet är ett upprop till världens regeringar om att göra 30 % av land respektive hav till skyddat område – ett upprop som över 70 länder nu anslutit sig till. 1,2 miljarder kronor doneras också till president Bidens Justice40, som syftar till att 40 procent av alla federala insatser i klimatkampen ska komma ekonomiskt utsatta områden till godo. 

Donationerna är ytterligare ett steg i Bezos löfte att dela ut 90 miljarder kronor för att bekämpa klimatförändringarna fram till 2030. 

”Målet för Bezos Earth Fund är att ge stöd till de aktörer som tar tag i avgörande årtiondes utmaningar. Genom bidragen främjar vi klimaträttvisa och skydd av naturen”, skriver organisationen i uttalandet. 

Förra året skänkte Bezos över sju miljarder kronor till att bekämpa klimatförändringar.

Fick förnyad kamplust efter rymdresan

I somras reste Jeff Bezos ut i rymden, något han har sagt stärkte hans beslutsamhet att kämpa för jordens överlevnad och mot klimatförändringarna. 

– Vi måste ta all tung industri, all förorenande industri, och förflytta den ut i rymden så att jorden kan förbli den vackra pärla till planet som den är, sa han till MSNBC då.

– Vi bor på en så vacker planet. Du kan inte föreställa dig hur tunn atmosfären är när du ser den från rymden... när du kommer upp dit och ser den, ser du hur tunn och bräcklig den är.

Jeff Bezos rymdfärd

Rymdfarkosten färdas tre gånger så snabbt som ljudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.