Japan bygger 22 nya kolkraftverk

2017 var det tredje varmaste året i modern tid
Kolkraftverkens utsläpp är en stark bidragande orsak till klimatförändringarna, det menar många forskare och experter.
Foto: HENRIK FLYGARE / OKÄND
Miljöministern Shinjiro Koizumi.
Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Japan satsar på kolkraft. 

Landet planerar att bygga 22 nya kolkraftverk de fem kommande åren. 

Tillsammans kommer de släppa ut lika mycket som varenda såld bil som säljs under ett år i USA, skriver New York Times.

För knappt nio år sedan inträffade Fukushima-olyckan, haveriet som orsakade stora radioaktiva utsläpp, efter en jordbävning. Efter olyckan tvingades Japan till att stänga sitt kärnkraftverksprogram. Enligt New York Times har det nu lett till att landet planerar att bygga 22 nya kolkraftverk på 17 olika platser under de kommande fem åren.

I staden Yokosuka, där man ska bygga två kraftverk, har lokala grupper varit kritiska mot planerna. Man försöker stämma Japans regering för att de godkänt de nya kolkraftverken, något som de här grupperna hoppas ska väcka ett motstånd mot kolkraften, skriver tidningen. En av de som är kritiska till projektet är Satsuki Kanno som tidningen har talat med. Hon bor i Yokosuka, bara några hundra meter från platsen där de nya kolkraftverken ska stå. 

– Varför kol och varför nu, det är det värsta de kan bygga, säger hon till New York Times.

Sommar-OS drabbat av kolkraftsverken

 I sommar är Tokyo värd för sommar-OS och Japan har sagt att tävlingen ska vara den mest klimatvänliga någonsin, samma år öppnar fem nya kolkraftverk.

– De fem kolkraftverken kommer att släppa mycket mer än vad ett OS någonsin kan kompensera, säger Kimiko Hirata, internationell direktör på Kiko-nätverket, en grupp som vill se klimatåtgärder, till New York Times. 

Japans nya miljöminister, Shinjiro Koizumi, har tidigare lovat att inte godkänna fler kolkraftverk. Men för en månad sedan vid ett möte sa han att Japan ännu inte var redo att helt lämna kolkraften. 

– Vi kommer gå mot mer förnybar energi men vi kan inte lämna kolkraften med en gång, sa han under mötet, skriver tidningen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.