Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jane Fonda: ”Oroar mig för Greta Thunberg”

”Jag inspireras av Greta – du är ju från Sverige”
Jane Fonda greps förra fredagen – för tredje gången.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg under klimatstrejken i Los Angeles.Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jane Fonda ser Greta Thunberg som en inspiration.Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Skådespelerskan och aktivisten Jane Fonda har gripits tre gånger för sina klimatprotester.

Trots det är hon inte orolig för sig själv – utan för Greta Thunberg.

– Hon förstår att om hon attackeras så är det för att hon gör skillnad, och det skrämmer folk, säger Jane Fonda till BBC.

Det var på fredagen förra veckan som skådespelerskan och aktivisten Jane Fonda, 81, greps för tredje gången.

Polisinsatsen skedde utanför kongressbyggnaden i Washington DC i samband med en klimatprotest, vilket Expressen var på plats och rapporterade.

– De kommer eventuellt hålla kvar mig över natten. Men de är väldigt trevliga, väldigt artiga, sa Jane Fonda till Expressen vid gripandet.

Att bli tagen av polisen är alltså inget som verkar rucka på den erfarna aktivisten. I stället ligger skådespelerskans oro på ett annat håll:

– Jag oroar mig för Greta Thunberg, säger Jane Fonda i en intervju med BBC.

Fonda om dagens aktivister: ”Politiskt vettigare”

Enligt Jane Fonda har mycket förändrats sedan hon började protestera på 70-talet. Ett exempel är handbojorna, som i dag är av en obekvämare plasttyp än den metallsort som användes förr.

Samtidigt tycker hon att dagens aktivister blivit ”mer politiskt vettiga”.

– De är mer politiskt vettiga än vad vi var i den åldern. De är mycket mer inkännande för mångfald. Det här kan inte bara vara en vit, elitistisk kamp, säger Jane Fonda till BBC.

Jane Fonda har tidigare sagt till Expressen att hon valt att gå med i klimatstrejkerna efter att hon inspirerats av Greta Thunberg. 

– Greta Thunberg fick mig att vakna och visade mig att det är för sent att fortsätta som tidigare. Det är därför jag har flyttat hit från Kalifornien och det är därför vi gör dessa Fire Drill-fredagar, sa hon då.

I intervjun med BBC lyfter Jane Fonda den 16-åriga klimataktivistens intellekt som ett viktigt vapen i kampen mot kritikerna.

– Hon förstår att om hon attackeras så är det för att hon gör skillnad, och det skrämmer folk, säger Jane Fonda till BBC.

Greta Thunberg togs emot som världskändis i LA

Tomas Kvarnkullen om klimatstrejken i Los Angeles i Kalifornien, USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.