Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jane Fonda: ”Om Greta Thunberg kan så kan jag”

Jane Fonda berättar att hon inspirerats av Greta Thunberg.
Jane Fonda under en klimatdemonstration i Washington den 10 januari.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Jane Fondas inspirationskälla: Greta Thunberg.Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Decennier innan klimataktivisten Greta Thunberg föddes hade skådespelerskan Jane Fonda, 82, installerat vindkraft på sin ranch och solceller i sitt hem. 

Men förra året lät hon sig inspireras av den 17-åriga klimataktivisten. 

”Om Greta Thunberg kan göra det så kan jag också”, skriver hon i en ny bok. 

Skådespelerskan Jane Fonda har varit klimataktivist sedan 1970-talet, skriver hon i ett utdrag som The Guardian publicerat från hennes nya bok. 

Så föddes Jane Fondas idé till Vita huset-protesterna

Redan 1978 lät hon anlägga ett vindkraftverk på sin ranch och 1981 installerade hon solenergi för sitt hem i Santa Monica, Kalifornien. 

Sedan dess har hon skaffat elbil, slutat köpa engångsartiklar i plast och skurit ned på rött kött. 

Under förra året beslutade sig Jane Fonda för att börja klimatprotestera utan för Vita huset varje fredag. 

Inspirationskällan: världskända, svenska klimataktivisten Greta Thunberg. 

Om Greta: ”den modiga unga studenten som utpressar oss”

Hon berättar att hon var på väg till Big Sur under Labour Day-helgen förra året tillsammans med väninnorna Rosanna Arquette och Catherine Keener, och började läsa författaren Naomi Kleins nyutkomna bok om klimatrörelsen. 

”Jag blev rörd av sättet som Naomi skrev om Greta Thunberg, den modiga unga studenten som utpressar oss att lämna vår bekvämlighetszon och göra något. Och faktumet att vi inte har en chans att ändra kursen i tid utan betydande förändringar”, skriver Jane Fonda som då fick idén till Vita huset-demonstrationerna. 

Jane Fonda under en klimatdemonstration i Washington den 10 januari.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Jane Fonda förs bort av en säkerhetsvakt efter att ha klimatdemonstrerat utanför Vita huset den 25 oktober förra året.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

”Om Greta kan göra det så kan jag också. Jag sa det till mina vänner och jag kunde inte backa ur. Eftersom de är modiga överentusiastiska kvinnor, så var Catherine och Rosanna med på det och lovade att följa med mig när de kunde”, skriver Jane Fonda. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.