Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jane Fonda avslutar sina protestmöten

Jane Fonda har tidigare i en intervju med Expressen berättat att hon inspirerats av svenska Greta Thunberg inför sina klimatprotester. Foto: Tomas Kvarnkullen
Jane Fonda och Martin Sheen.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP
Jane Fonda och Joaquin Phoenix.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP

WASHINGTON DC. Hollywoodstjärnan Jane Fonda har strejkat för klimatet sedan oktober. 

I dag genomförde hon sin sista protest vid Capitol Hill – efter att ha gripits totalt fyra gånger. 

Skådespelerskan och Hollywoodstjärnan Jane Fonda, 82, meddelade i oktober att hon skulle flytta till den amerikanska huvudstaden för att demonstrera mot klimatförändringarna. Sedan dess har hon under flera fredagar lett protestmöten vid Capitol Hill för att få kongressledamöterna att agera. 

Hennes syfte har varit att gripas av polis varje fredag, men eftersom hon skulle riskera att låsas in en längre tid om hon grips fler än fem gånger har hon bara omhändertagits vid fyra tillfällen. 

Phoenix greps vid protesten

Under fredagen höll Fonda sin sista protest och hade då sällskap av flera andra Hollywoodkändisar. 

Bland de som greps fanns skådespelarna Joaquin Phoenix och Martin Sheen, uppger USA Today.

Sedan oktober har Fonda vid flera tillfällen haft sällskap av kända ansikten som också gripits av polis för civil olydnad. 

För Expressen har skådespelerskan berättat i en intervju att hon började med protestmötena efter att ha inspirerats av den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. 

”Greta Thunberg fick mig att vakna”

– Greta Thunberg fick mig att vakna och visade mig att det är för sent att fortsätta som tidigare. Det är därför jag har flyttat hit från Kalifornien och det är därför vi gör dessa Fire Drill-fredagar, sa Fonda då. 

Hon berättade även att hon då väntade sig att återigen gripas av polis men att hon vid tidigare gripanden hade behandlats väl av polisen. 

– De är väldigt snälla, sa Fonda. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.