Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Eliasson varnar för cementjätte på Gotland

Den tidigare utrikesministern Jan Eliasson oroas över Cementas planer på Gotland.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Cementas fabrik i Slite på Gotland.
Foto: Cementa
En isbjörn fotograferad på Kanadas arktiska öar.
Foto: DAVID GOLDMAN/AP/TT

Förre utrikesministern Jan Eliasson (S) varnar för att bolaget Cementa – som orsakade näst mest koldioxidutsläpp i Sverige förra året – planerar att utvidga sin kalkbrytning på Gotland. 

”Risk för allvarlig påverkan på vattensituationen”, skriver han på Twitter. 

Cementa släppte ut 1,7 miljoner ton koldioxid från Gotlandsfabriken förra året – bolaget säger dock att det ska bli koldioxidneutralt till 2030.

Cementindustrin är en av de största koldioxidsyndarna i Sverige. Förra året släppte Cementa – som ägs av det tyska byggmaterialsföretaget HeidelbergCement Group – ut 2,4 miljoner ton koldioxid från fabrikerna på Gotland, Öland och i Skövde, enligt statistik från EU:s utsläppshandel. 1,7 miljoner ton av dessa kom från Gotlandsfabriken.

En ökning totalt med 150 000 ton jämfört med året innan.

I Skaraborg är Cementas fabrik den största källan till koldioxidutsläpp. Nya Lidköpings-Tidningen räknade ut att fabriken i Skövde 2018 släppte ut lika mycket koldioxid som staden Lidköping gör – på två år.

Och nu vill Cementa växa på Gotland.

Motsatte sig företagets ansökan

För två år sedan skickade företaget in en ansökan om att få utöka sin kalkbrytning från fabriken i Slite och fortsätta bryta till 2041 i bergtäkterna File Hajdar och Västra brottet.

Företaget beskrev det då som att ett nej till ansökan skulle innebära slutet för verksamheten på östra Gotland, rapporterade lokaltidningen Hela Gotland.

10 värsta utsläppsbovarna i Sverige

1. Lulekraft AB 

2. Slitefabriken på Gotland

3. Preemraff i Lysekil

4. SSAB EMEA Oxelösund 

5. SSAB EMEA Luleå 

6. Krackeranläggningen i Stenungsund

7. St1 Refinery AB

8. Preemraff i Göteborg

9. Värtaverket i Stockholm

10. LKAB i Kiruna

Läs mer om de största utsläppsbovarna.

Länsstyrelsen Gotlands län och Region Gotland kom med sina utlåtanden året därpå, och de motsatte sig företagets ansökan.

– Vår bedömning är att den planerade verksamheten riskerar att påverka den långsiktiga vattenförsörjningen för Gotland. Därför anser vi att ansökan om täktverksamhet ska avslås, berättade Lena Kulander, vid länsstyrelsens miljö- och vattenenheter för lokaltidningen Hela Gotland. 

Vattennivån kan sjunka

Sveriges Radio har tidigare rapporterat att vattennivån kommer att sjunka med drygt fyra meter i de av Region Gotlands brunnar som försörjer orten Slite med dricksvatten. 

Samtidigt är det osäkert om vattennivån och kvaliteten i det närliggande Tingstäde träsk påverkas av den utökande kalbrytningen.

I dag får omkring 22 000 gotlänningar i Visbyområdet hälften av sitt dricksvatten från träsket och det handlar om 1,4 miljarder liter vatten per år.

Efter länsstyrelsens utlåtande skickade Cementa in en komplettering där man bland annat under rubriken: ”Frågor om Tingstäde träsk, och hur Cementa kan vara säkra på att vi inte kommer att orsaka negativ påverkan” hävdade att kvaliteten på vattnet inte skulle påverkas märkbart.

Företaget skrev att ”botten på träsket är så tät att in- och utflöden från träsket bara utgörs av en procent grundvatten som tränger upp eller ner genom sjöbotten – och att det bara är denna procent som påverkas av förändringar i grundvattenförhållandena.”

”Vi känner oss trygga”

Vidare slog man fast att en utvidgning av kalkbrytningen som mest kommer att leda till en minskning av vatten på 8 000 kubikmeter per år genom sin påverkan av grundvattenförhållandena. Det jämförs med den årliga naturliga avdunstningen på drygt 2 770 000 kubikmeter.

–  Hydrologin hänger ihop med berggrunden. Vi har utredningar som sträcker sig tillbaka till 1940-talet och en kunskap som byggts upp under lång tid. Vi känner oss trygga, sa Jon Hallgren, miljöingenjör vid Cementa, till Hela Gotland tidigare i år.  

Det gäller ansökan

Cementa har ansökt hos Mark- och miljödomstolen om tillstånd för befintlig och utökad täktverksamhet vid File hajdar och Västra brottet på nordöstra Gotland. Den planerade täktverksamheten skulle innebära en utökning med totalt 46 hektar.

Vid täkten i File hajdar vill företaget också bryta djupare än tidigare. Ansökan gäller ett uttag på 3,8 miljoner ton kalksten per år under tjugo år.

Källa: Hela Gotland 

Företaget skriver också i sin komplettering att den använt sig av en simuleringsmodell för grundvatten som godkänts av myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Men ytterst är det Mark-och miljödomstolen som tar beslut i frågan – och något sådant är ännu inte taget. 

Men i januari i år skrev Naturvårdsverket till regeringen och bad den ta över ärendet.

Naturvårdsverket skickade vidare frågan

Enligt Naturvårdsverket kan Cementas utökning av kalkbrytning på File hajdar och Västra brottet skada så kallade Natura 2000-områden.

Just naturreservatet File hajdar är ett sådant område, vilket innebär att platsens natur är så värdefull att den ska skyddas extra mycket och ha en bevarandeplan, enligt bestämmelser från EU. 

Sverige har även lovat EU att skydda Natura 2000-områden, och därför måste Naturvårdsverket enligt lag lyfta frågan till miljödepartementet.

– Om regeringen inte anser att de ska ta det här till sig fortsätter prövningen i Mark- och miljödomstolen, berättade Torunn Hofset, miljöjurist på Naturvårdsverket, för Sveriges Radio i januari i år. 

Men regeringen beslutade i mars att inte pröva frågan.

”Regeringen beslutade att inte vidta någon åtgärd med anledning av Naturvårdsverkets underrättelse.”, meddelar Joakim Tengblad Söder på Miljödepartementet.

Därmed går frågan alltså över till Mark- och miljödomstolen. Men den skriver ingen dom när allt är klart. I stället skriver de ett yttrande. Sedan får regeringen ta ställning till om verksamheten kan tillåtas.

Cementa kritiskt

Den första förhandlingen i den här frågan sker i början av oktober i Mark- och miljödomstolen.

Att Naturvårdsverket kontaktade regeringen var fel, tycker Cementa, som menar att risken för skador på Natura 2000-områden inte finns.

Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa.
Foto: Ola Axman / Cementa

– Vi menar att miljöprövningar principiellt ska ske i domstol. Vi förordar inte att sådant här ska vara föremål för politiska prövningar. Då blir det mer rättsosäkert och långt mindre förutsägbart för en industriaktör, säger Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb.

Varför blir det mer rättsosäkert?

– Politiska beslut följer inte en rättsordning på samma sätt som våra domstolar och förutsägbarhet och transparens är begränsad. Den typen av osäkerhet gynnar inte investeringsförutsättningarna i Sverige.

I yttrandet som Cementa skrev efter länsstyrelsens besked står det att företaget inte tror att djur och natur i naturreservatet kommer att påverkas märkbart av utökad täktverksamhet:

Konsekvenserna av den ansökta verksamheten har utretts i förhållande till skyddade livsmiljöer och arter i potentiellt berörda Natura 2000-områden. Slutsatsen av dessa mycket omfattande utredningar är att bevarandet av de skyddade livsmiljöerna och arterna inte kommer att försvåras på ett betydande sätt”.

”Bör bevakas noga”

Men alla är inte lika övertygade.

Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och ordförande i FN:s generalförsamling, är djupt oroad över Cementas planer på Gotland. 

Twitter skriver han:

”Cementa - ägt av tyska Heidelberg- vill utvidga den redan omfattande kalkbrytningen kring Slite nära känsliga Tingstäde träsk och File Hejdar med risk för allvarlig påverkan på vattensituationen i området. Bör bevakas noga och granskas kritiskt”. 

Cementa har tidigare sagt att företaget ska bli helt koldioxidneutralt 2030. 

Detta genom att fånga upp rökgaser med koldioxid som kommer ut från ugnen när kalkstenen bränns, och sedan spruta in dessa i håligheter i ett berg utanför Norges kust, något som Vetenskapsradion har rapporterat om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.