Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan, 58, viger sitt liv åt klimatet – och blir rik

Jan Bertilsson. Foto: Privat.
Jan Bertilssons miljövänliga hus. Foto: Privat

Undvika flygplan i 11 år – ingen uppoffring om man frågar Jan Bertilsson som praktiskt taget viger sig sitt liv åt klimatet.

Han ser det som en självklarhet att leva så att efterkommande generationer ska få ett oförstört jordklot – och på kuppen blir han rik.

– Genom att leva så här har jag fått en god ekonomi. Det är ingen uppoffring, tvärtom – det är en tillgång.

Jan Bertilsson, 58, följer ett koncept som Chalmers tagit fram för att leva klimatvänligt. 

Han lever på Torsö utanför Mariestad och beräknar att han släpper ut omkring 1 000- 15 000 kilo växthusgaser per år. Om alla människor levde som han skulle det vara hållbart i 1 000 år, säger han. 

Som det ser ut nu släpper genomsnittssvensken ut ungefär det elvadubbla per år genom sitt konsumtionsmönster, enligt Naturvårdsverket.

Får god ekonomi

Jan bor i ett miljövänligt hus, är vegetarian, konsumerar lite, reparerar sina grejer, kört gasbil, har undvikit flygplan i elva år och odlar skog.

– Genom att leva så här har jag fått en god ekonomi. Det är ingen uppoffring, tvärtom – det är en tillgång. Jag skulle må dåligt av att flyga. Det skulle vara illa om jag inte kunde göra detta. 

– Det var mina barnbarn som inspirerade mig att ta det sista steget för att leva så att jag kan ge dem jorden som inte är helt förstört, säger han.

Jans klimatvänliga hus. Foto: privat

"Inget annat alternativ"

Han jobbar som lärare i naturkunskap och matte och vill inspirera andra att leva som han. 

– Det finns inget annat alternativ. De flesta älskar sina barn och då borde man ju göra allt man kan för att de ska få det bra. Klimatförändringarna gör att vi kommer behöva flytta våra städer från kusten och inte kommer att kunna få mat.

Han menar att alla människor skulle klara av att tänka lika långsiktigt som han – om man lärde sig det.

– Alla människor med normal IQ klarar det, det handlar om vad vi är lärda att göra. Vi är lärda att vi ska konsumera för att hålla julen i gång – men det är inte sant. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.