Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jacina Arderns svar efter Gretas Thunbergs kritik

Lövin (MP): ”Oroad över att vi inte kommer att lösa klimatkrisen”
Klimataktivisten Greta Thunberg.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.
Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN

Klimataktivisten Greta Thunberg twittrade kritiskt om Nya Zeelands utlysta klimatnödläge i helgen. 

I inlägget antyder hon att ambitionen är för låg. 

Nu svarar Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern på kritiken:

– Det är inte vår sammantagna ambition. Och det är inte vår fullständiga plan mot klimatförändringar, säger hon till The Guardian.  

I början på december utlyste Nya Zeeland klimatnödläge. Landets premiärminister meddelade nyheten i ett Instagraminlägg den 2 december.  

”Vi använder sällan tillkännagivanden som denna – man hör dem oftare vid civilförsvarsnödlägen. Men klimatförändringar bidrar tveklöst till antalet och allvarligheten för de nödlägena”, skrev hon till inlägget.

Greta Thunbergs kritik

I helgen kritiserades nödläget av klimataktivisten Greta Thunberg, som citerade en debattartikel som publicerats på en nyzeeländsk nyhetssajt.  

”'Med andra ord har regeringen just lovat att minska landets utsläpp med mindre än en procent till 2025'. Texten förklarar Nya Zeelands så kallade klimatnödläge. Det här är naturligtvis inget unikt för någon nation”. 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1338057046596399106

Premiärministern svarar

Nu har premiärminister Jacinda Ardern svarat, och säger att Nya Zeeland gör mer än Greta Thunberg kanske insett. Premiärministern säger att om det varit så att landet bara ämnat minska på utsläppen med en procent hade det varit berättigad kritik, men att det helt enkelt inte stämmer. 

– Det är inte vår sammantagna ambition. Och det är inte vår fullständiga plan mot klimatförändringar, säger hon till The Guardian. 

Nya Zeelands premiärminister slår tillbaka efter Trumps kritik

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.