Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Issmältningen gör att jordens poler förflyttas

2017 var det tredje varmaste året i modern tid.
Smältningen av inlandsglaciärer gör att jordens massa fördelas annorlunda – och att rotationsaxeln förändras.
Foto: FRANCISCO MUNOZ / AP

Inlandsglaciärerna smälter i en sådan takt att det fått jordens axel att förflyttas snabbare.

Och polerna att röra sig i en annan riktning.

Orsaken är att smältningen gör att jordens materia fördelas på ett annat sätt över planeten. 

Jordens geografiska nord- och sydpoler är inte statiska. Axeln som jorden snurrar kring rör sig ständigt och därmed förändras de platser som är jordens absoluta nord- respektive sydpunkter. Det är – främst – förändringar i hur jordens massa fördelas runt planeten som får axeln att röra sig. Tidigare har detta skett genom naturliga processer som havsströmmar eller konvektionsströmmar i underjorden. 

Nu kommer dock forskning som visar att de hundratals miljarder ton is som förlorats från inlandsglaciärer till havet sedan 1990-talet förändrat såväl vilken riktning som polerna rör sig, som i vilken hastighet det går, skriver the Guardian.

Polerna driver österut – och det går snabbare

Studien, publicerad i den vetenskapliga tidsskriften Geophysical Research Letters, visar att polerna i mitten av 1990-talet började driva österut, i stället för som tidigare söderut. Hastigheten i processen ökade också 17-faldigt under perioden 1995 till 2020 jämfört med 1981 till 1995. Författarna tror att issmältningen bidragit till förflyttningarna genom att förändra hur materia fördelas över jorden.

Polerna har sammanlagt sedan 1980 förflytta sig omkring fyra meter. 

”Den allt snabbare minskningen (av vatten på land), orsakat av glaciärsmältning är den huvudsakliga orsaken till den snabba förflyttningen av polerna efter 1990-talet”, skriver forskarna ledda av Shanshan Deng vid Kinas vetenskapsakademi. 

Grundvatten hamnar i havet

De anger också minskat grundvatten, uppumpat för konsumtion eller till jordbruk, som orsak till förändringarna. De senaste 50 åren har människan pumpat upp 18 biljoner ton grundvatten som inte ersatts. Det mesta hamnar så småningom i haven.

– Det här visar hur stor den här förflyttningen av massa är. Den är så stor att den kan förflytta jordens axel, säger professor Vincent Humphrey, vid universitetet i Zürich, till the Guardian. 

Att jordens rotationsaxel förflyttas är i sig inget som påverkar livet på jorden nämnvärt, men forskarna menar att studien visar hur stor påverkan människan har på planeten.

Mystisk svart is smälter glaciärer på Grönland

Inslaget är från december förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.