Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isbjörnen ett problem för miljörörelsen – tar fokus från mindre söta djur i Arktis

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: STEVE AMSTRUP / AP U.S. FISH AND WILDLIFE SERVICE
Foto: SVT

Den har blivit en symbol för kampen mot klimatförändringar.

Men nu börjar isbjörnen bli ett problem för miljörörelsen – och gör att andra arter i Arktis faller i glömska.

– De fula djuren får inte alls lika mycket uppmärksamhet, säger Tom Arnbom, expert på Arktis och havsfrågor vid WWF.

Det var under ett miljöseminarium på konferensen Arctic Circle, som hölls i Reykjavik i helgen, som betydelsen av den ikoniska bilden av isbjörnen debatterades.

Anledningen är att flera miljöorganisationer upplever att det som blivit en av de internationellt mest kända symbolerna för klimatförändringar tar fokus från de problem som övriga arktiska arter är utsatta för.

– Det har varit så enormt fokus på isbjörnen. Så fort det syns en isbjörn någonstans får den står för allting i Arktis, men det är många andra saker som sker också och man glömmer bort de frågorna, säger Tom Arnbom.

Valrossar får mindre uppmärksamhet

Han poängterar att situationen är betydligt mer akut för grönlandsval, narval, vitval, ren och valross.

– Isbjörn är en ikonisk art som många känner till, medan andra djur som inte är lika söta inte får alls lika mycket uppmärksamhet. Pratar man till exempel om valross är det inte lika mycket intresse kring det, säger Tom Arnbom.

I dagsläget finns dessutom en relativt stark isbjörnspopulation i Arktis med omkring 25 000 djur, vilket gör att arten inte klassas som utrotningshotad.

– Det vi försöker göra nu är att hjälpa människor förstå att isbjörnen är en viktig del i ett fragilt livssystem i Arktis som är hotat. Vi måste fundera över människors starka anknytning till isbjörnen och kanalisera den energin till hela Arktis, säger Leanne Clare, kommunikationschef för internationella WWF, till Arctic Today.

Ny strategi att frångå isbjörnen

Miljöorganisationen håller nu på och byter strategi för sitt kommande klimatarbete, där de planerar att fokusera mer på andra arter och även de människor som lever i den arktiska regionen.

– Vi kommer försöka lyfta mer och mer andra arter och frångå isbjörn i vissa lägen, men inte helt och hållet, säger Tom Arnbom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.