Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isberg av Londons storlek har lossnat från Antarktis

Levde här för miljontals år sedan.
En bild på ett annat isberg, på 4 200 kvadratkilometer, som lossnat från Antarktis och dök upp utanför Georgias kust i november förra året.
Foto: CPL PHIL DYE RAF/BRITISH MINISTRY O / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett sällskap pingvinungar på Antarktis.
Foto: Shutterstock

Ett isberg av samma storlek som London lossnade under fredagen från Antarktis. 

Lossningen ägde rum bara två mil från en brittisk forskningsstation. 

– Tiden får utvisa om den här lossningen kommer att orsaka fler delar att brytas loss under de närmsta dagarna och veckorna, säger glaciologen Adrian Luckman till The Guardian

Isberget lossnade från glaciären Brunt i Antarktis under fredagen, rapporterar The Guardian. 

Isberget mäter 1 270 kvadratkilometer, är 150 meter tjockt och i ungefär samma storlek som London. 

Sprickbildningen i glaciären känd sedan ett årtionde

Lossningen ägde rum två mil från den brittiska forskningsstationen Halley men ingen av forskarna befann sig vid tidpunkten på basen, rapporterar The Guardian. 

Stationen drivs av The British Antarctic Survey (BAS), som har minskat sin närvaro där just eftersom risken har ansetts stor för att isberg ska lossna. 

Stationen tog tidigare under månaden bilder på stora sprickor i Brunt, rapporterar The Guardian. Sprickbildningen i Brunt har varit känd sedan ett årtionde tillbaka.  

”Har förväntat oss att något spektakulärt skulle hända”

Adrian Luckman, glaciolog och professor i geologi vid Swansea-universitet i Wales har under de senaste veckorna granskat bilder från Brunt i syfte att uppskatta när en större islossning skulle kunna äga rum. 

– Även om stora islossningar i Antarktis glaciärer är en normal del i hur de fungerar, så är stora lossningshändelser som den som bekräftats vid glaciären Brunt under fredagen fortfarande ganska ovanliga och spännande, säger Adrian Luckman till The Guardian. 

– Med tre långa sprickor som utvecklats på Brunt-glaciären under de senaste fem åren, har vi alla förväntat oss att någonting spektakulärt skulle hända. 

Nu får tiden utvisa om den stora islossningen kommer trigga fler mindre delar att lossas under den kommande tiden, uppger Adrian Luckman för The Guardian

Mystisk upptäckt begravt djupt under Antarktis

Fyndet förbryllar forskare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.