Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isabelle McAllister bytte till ett grönare liv – på ön Bali

Expressens Karin Sörbring intervjuar programledaren och inredaren Isabelle McAllister.
Programledaren och poddaren Isabelle McAllister (till höger) intervjuas av Expressens Karin Sörbring.
Foto: Expressen TV

Hon var den folkkära inredaren i ”Äntligen hemma” och ”Sommartorpet”.…

Men Isabelle McAllister började känna en allt större skepsis till renoveringar. Nu har hon bytt till ett grönare liv. Och flyttat till Bali.

– Jag vet inte om jag kan vara en del av en inredningsbransch som ofta syftar till att få folk att konsumera mer, säger 43-åringen. 

Isabelle McAllister har just varit och lunchat och hon sitter på mopeden på väg mot ”Green School Bali” där hon ska hämta barnen Della, 13, och Beppe, 10. I vanliga fall brukar det vara lerigt och svårt att ta sig fram på vägarna så här års. Men nu är det extremt torrt – och lika hett som i mars: 30-39 grader i stället för 28 grader. 

– Regnperioden skulle ha börjat för en månad sedan, men det har bara varit regnat två nätter på ett halvår. Det pratas om att bränderna i Australien och det uteblivna regnet här på Bali kan bero på strömmar i Indiska oceanen, som förändrats och förstärkts med klimatkrisen, berättar Isabelle McAllister via telefon. 

Hon klämmer in mobilen innanför hjälmen för att kunna ha händerna fria att styra mopeden med.

Från början var det tänkt att McAllisters bara skulle tillbringa ett år på Bali. Men barnen älskar sin nya skola, som har en tydlig klimatprofil. Och familjen har bestämt sig för att bli kvar ett år till.

Isabelle McAllister som programledare för SVT:s ”Fixa rummet”.
Foto: Carl-Johan Söder / SVT

Isabelle förstår att det kan sticka i ögonen på folk att hon sitter på Bali, en massa flygmil bort, och pratar om miljön. Men hon tycker att det nya livet har gjort henne ännu mer miljömedveten. 

– Bali har blivit ett slags extra ögonöppnare på många olika plan. Det väcker tankar om privilegium, med närheten till all möjlig slags produktion och handarbete, och till djur och natur.

”Kan inte gömma sig för verkligheten”

Samtidigt som familjen flyttade presenterade FN:s klimatpanel sin senaste rapport. Det blev ett slags katalysator för medvetenheten kring vad som faktiskt är viktigt i livet och framtiden.  

– Perspektivet att vara långt ifrån Sverige som är så ordnat, så rikt på många olika sätt mot kontrasten med kaoset i ett gigantiskt land med en ekonomi under utveckling blev ett slags extra uppvaknande. När man är borta från alla distraktioner, familj och vänner står man där själv, och kan inte gömma sig för verkligheten på samma sätt. Det satte i gång en önskan om att dyka ner i dessa frågor och lära mig mer. 

Många av de problem som världen just nu står inför bottnar i detta dubbla, anser Isabelle. Genom att leva nära människor som i princip inte har någonting har hon börjat tänka mer på hur världens resurser fördelas. Och på den rikare befolkningens klimatavtryck.

– Att vara svensk medelinkomsttagare innebär att man är rikare än över 99 procent av jordens befolkning. Med det kommer skyldigheter kan jag tycka, men också oerhörda möjligheter. Möjligheter att kanske prioritera om sin tid och sina liv och exempelvis gå ner i arbetstid eller flytta till en mindre lägenhet för att frigöra resurser och tid till annat. Att vara långt från trygghet och välfärd innebär att jag bättre förstår hur privilegierad jag faktiskt är. 

https://www.instagram.com/p/BiKhQ3wg-E5/?utm_source=ig_embed

Isabelle McAllister beskriver hur hon på Bali ”känner miljöförstöringen i luften”, ser plasten i naturen och vet att den inte går att återvinna någonstans. Hon ser djuren som slaktas på öppen gata och som färdas halvdöda i stora, öppna lastbilar. Och hon ser bönderna slita på risfälten med gamla redskap. 

– Sopor och risfält bränns i stor utsträckning. Allt sådant som hemma är undanstoppat, sådant som vi mer än balineserna bidrar till men har ynnesten eller ångesten att upptäcka här.

Isabelle McAllisters klimattips:

INFORMERA DIG. Ju mer vi lär oss om klimatet desto lättare är det att ta bättre beslut. Hemsidan https://www.systems-change.net är bra, liksom boken ”Gör Skillnad!” av Emma Sundh, Johanna Nilsson och Maria Soxbo. Klimatklubben på Facebook är också väldigt bra.

■ TÄNK EFTER. Behöver du verkligen nya saker? Går det att laga/renovera det du redan har eller köpa begagnat? Prince Charles är till exempel känd för att laga sina gamla kostymer med synliga patches, kolla in ”sashiko” och ”boro” samt ”kintsugi som är japanska lagningstekniker som är både vackra och nyttiga.

■ HA HELA LIVSCYKELN I ÅTANKE. Hur länge kommer du att kunna ha det du köper? Går det att exempelvis välja en diskbänk som blir finare ju fler hack och märken det blir på den? Hur kommer handväskan se ut om ett år? Vilka villkor har de som har producerat varan arbetat under, vilken kvalitet har den, vilket klimatavtryck ger den och vad händer med saken när du inte längre använder den

Inför köphysterin på ”Black Friday” instagrammade Isabelle McAllister om ”White Monday” och vikten av att ifrågasätta om man verkligen behöver alla nya prylar som man kan vara sugen på att köpa. 

– Och med det menar jag inte att skamma de personer som är ekonomiskt svaga och som kanske känner att de verkligen måste passa på när det är prissänkningar. Jag riktar mig till en ännu större grupp hög- och medelinkomsttagare som säkert skulle kunna fundera över om de är fast i konsumtionsmönstren och gamla vanor. Kan vi göra färre och bättre inköp eller reparera befintliga plagg, prylar eller kök? De flesta av oss behöver faktiskt inte fler produkter.

”Räcker inte med en ekologisk kollektion”

Isabelle McAllister vidareutvecklar resonemanget:

– Jag vill med mina projekt, föredrag och de samarbeten jag trots allt gör med företag hjälpa folk att få upp ögonen för att det inte räcker med att exempelvis göra en ekologisk kollektion. 

Isabelle förklarar att hon fortfarande älskar vackra saker och att skapa hem som alla kan trivas i. Det har visserligen alltid har varit viktigt för henne att arbeta hållbart och återvunnet, men hon vet inte längre om hon kan och vill vara en del av en inredningsbransch som ofta syftar till att få folk att konsumera mer.

Under det dryga år som familjen bott på Bali så har Isabelle McAllister hunnit vidareutbilda sig inom klimatfrågor och systemförändring. Hon har även inlett samarbeten inom hållbarhetsfrågor, och lärt sig mer om så kallad permaodling (hållbar odling, reds anm).

– Men någon odlare är jag inte. På ett halvår har jag bara lyckats få upp tre tomater, haha. Men barnens skola har till exempel ett projekt tillsammans med lokala risbönder om hur man ska kunna odla mer ekologiskt och bland de 47 nationaliteter som finns bland skolbarnens föräldrar finns det många spännande personer som engagerar sig i hållbarhet.

Isabelle McAllister med Della och Peppe på julglögg på Junibacken för tre år sedan.
Foto: Eero Hannukainen / EEROBILD AB / IBL

I dagarna lanserar Isabelle McAllister två nya poddar för att lyfta fram människor och beteenden som står för positiv förändring. En engelskspråkig – ”Godi pod” – och en svensk, ”Förnyarna”, tillsammans med Anna Branten i Skåne.

– Anna och jag vill belysa att alla kan vara entreprenörer, och bör bli aktivister. Så hur kan vi leva våra liv när vi står inför extrema förändringar, som artificiell intelligens och tech-utvecklingen, och vi har en klimatkris ovanpå det? Det finns så mycket att prata om, säger Isabelle.

Dessutom gör hon projektet ”systems-change.net” med klimatadvokaten och aktivisten Matthew Stilwell, som har kokat ner de största klimatrapporterna till 15 lättöverskådliga ämnen. Det ska också bli ett framtida konstprojekt.

– En utmaning är att få debatten att handla mindre om allt man måste undvika att göra för klimatens skull. Det blir så mycket fokus på att det skulle vara tråkigt och en uppoffring att äta mindre kött, inte åka på en långväga semester och att köpa färre klädesplagg. Det talas alldeles för lite om vad vi vinner när vi saktar ner, ändrar vår konsumtion och får mer tid att göra medvetna val, vårda våra relationer och engagera oss. Vi behöver flera positiva målbilder helt enkelt!

Fakta / Det här är Isabelle McAllister

■ 43-årig svensk designer, stylist, skribent, föreläsare, krönikör, bloggare och programledare, som för ett år sedan flyttade till Bali med familjen (maken Erik, 47, och barnen Della, 13, och Beppe, 10).

■ Medverkat i ”Äntligen hemma” (2004–2008), ”Sommartorpet” (2008) och ”Packat & Klart” (2008–2009). Har haft poddarna ”Görbart” och ”Röse & McAllister” och lanserar i dagarna poddarna ”Förnyarna” och ”Godi pod”. 

Så inreder du med växter – Isabelle McAllister tipsar:

Så inreder du med växter. Isabelle McAllister tipsar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.