Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövins svar – på Greta Thunbergs klimatkrav

Nu kommer filmen om Greta Thunberg.
Klimataktivisten Greta Thunberg.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet.Foto: Fredrik Wennerlund / Stella Pictures / STELLA Pictures

Greta Thunberg vädjar till regeringen att stoppa utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil. 

Miljö- och klimatministern vill inte ”föregå regeringen” – men konstaterar att verksamheten har en ”stor miljöpåverkan” 

Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt konstaterade i lördags att regeringen bör stoppa Preems utbyggnad. Partikollegan Isabella Lövin ger inte ett lika rakt svar – utan vill vänta in den utredning som görs.

Regeringen har beslutat att pröva om Preemraff Lysekil ska tillåtas eller inte.

I en kommentar till Expressen konstaterar Miljö- och klimatministern, genom sin pressekreterare Anna Söderström:

”Regeringen är skyldiga att styra politiken så att klimatmålen kan nås. Tillåtlighetsprövningen av Preemraff Lysekils utbyggnad ligger nu på regeringens bord, eftersom regeringen valt att förbehålla sig rätten att pröva på grund av verksamhetens stora miljöpåverkan. Jag kan inte föregå regeringens prövning.”

Greta Thunbergs vädjan

Frågan har legat på regeringens bord sedan i slutet av augusti förra året. När ett beslut kommer är inte känt.

I helgen protesterade Greta Thunberg på Mynttorget i Stockholm. Hon skrev också en debattartikel i Medium där hon frågade om regeringen vill leva upp till Parisavtalet eller godkänna Preems utbyggnad i Lysekil. 

”Jag hoppas därför att regeringen tar sitt förnuft till fånga, gör det de förpliktigat sig att göra och fattar det enda moraliskt rätta beslutet. Om inte för sig själva, så åtminstone för sina barn och barnbarns skull” 

Dani Backteg, är presschef på Preem, håller inte med om det som skrivs i debattartikeln.

– Baserat på rubriken, så kan man utläsa att det främst handlar om riksdag och regering och att det generellt är hennes bild av att vi är på fel väg framåt och att klockan tickar för planeten. Vi tycker att vi behöver ha fakta även om Greta är en viktig och stark röst. Det här ärendet ligger just nu hos regeringen efter att de juridiska instanserna sagt ja. Klimatet är vår tids viktigaste fråga utom något som helst tvivel, säger han. 

Preem: ”Vi har en helt annan bild” 

Hon skriver att Sverige ger upp chansen att nå Parisavtalet om regeringen säger ja till utbyggnaden.

– Vi har en helt annan bild, genom omställningen för raffinaderiet har vi en möjlighet att göra det, det finns en en väldigt tydlig plan. Vi menar precis tvär om att vi är den bästa möjligheten Sverige har i och med att vi är en viktig spelare. 

Preem har under processens gång justerat sin ansökan och minskat de planerade koldioxidutsläppen.

– Ansökan lämnades in 2016 första gången, nästa gång vi hade en chans när det gick till nästa instans kunde vi justera, tack och lov att det har gått framåt på den tekniska fronten att vi kunde göra det. Ingenjörerna tog i med marginal och när vi har ett bättre underlag justerade vi ner den, säger Dani Backteg. 

Expressen har sökt Stefan Löfven via hans pressekreterare, men utan framgång. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.