Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isabella Lövin: ”Vi måste bort från tankesättet att vi kan kompensera”

Isabella Lövin.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Isabella Lövin (MP) menar att vi måste lita på FN-systemet som lagt grunden för klimatkompensation, säger hon i DN.

Samtidigt är miljö- och klimatministern kritisk till synsättet som konceptet bygger på.

– Vi måste gå bort från tankesättet att man ska kompensera för någonting, förklarar hon i DN.

Sverige är bland de största köparna av utsläppskrediter inom FN:s system för klimatkompensation – den så kallade Clean Development Mechanism, CDM. 

Systemet bygger på att institutioner och bolag i rika länder ska kompensera för sina utsläpp. Detta med pengar till utsläppsminskningar i olika projekt – drivna av privata bolag i fattiga länder.

Isabella Lövin (MP) har tagit del av DN:s granskning om klimatkompensation.

– Det är inte första gången som CDM-projekten har ifrågasatts och man har hittat brister. Det är ju väldigt viktigt att man man granskar och är medveten om det, säger Lövin till tidningen.

Lövin: ”Vi måste leta till FN-systemet”

Hon fortsätter:

– Vi måste lita till FN-systemet. Det här är ett upparbetat system. Sverige är en stor bidragsgivare till FN på många sätt och vi behöver internationella samarbeten. Det sker uppföljningar och våra myndigheter har också haft externa utvärderare och gjort de kontroller som de tycker är nödvändiga. 

Lövin menar vidare att vi inte kan fortsätta som tidigare för att sedan köpa billiga utsläppskrediter hos fattiga länder. Och därefter påstå att det är mer kostnadseffektivt. 

– Jag tycker att vi måste gå bort från tankesättet att man ska kompensera för någonting. Vad vi ska göra är att investera i en omställning, fullt medvetna om att vi måste göra det både hemma och hjälpa dem som har det tuffast att göra den här omställningen och speciellt i de fattigaste länderna, säger Lövin till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.