Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Isabella Lövin: USA skapar misstro i klimatfrågan

Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP) i Expressen TV. Foto: Expressen TV
President Donald Trump har lämnat Parisavtalet. Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS
Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att USA har dragit sig ur Paris-avtalet har skapat en misstro i frågan, det säger klimatminister Isabella Lövin (MP) i Expressen TV. 

Nu uppmanar hon resten av länderna att ta till handling för att hantera klimathotet.

– EU, Sverige och de andra länderna som tar den här frågan på allvar måste sträcka oss och bygga broar, och visa fattiga länder att vi lever upp till våra åtaganden. Annars kommer alla att vara förlorare, säger hon. 

Den första veckan på FN:s stora klimatmöte i Polen går mot sitt slut. Målet med mötet är att lyckas komma överens om hur Parismålen ska kunna förverkligas, och enligt Sveriges chefsförhandlare på plats, Johanna Lissinger Peitz, sa tidigare i veckan att arbetet sakta men säkert går framåt. 

– Vi är på väg framåt, samtidigt är det väl så att vi fortfarande har väldigt mycket arbete framför oss och vi har ännu inte haft några stora genombrott. 

"Tonen var mer optimistisk 2015"

Men enligt klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP) präglas debatten kring klimatfrågan av en stark misstro. Hon menar att det är världsledarnas skilda inställning till frågan – med varierande åtgärdsplaner – som skapat situationen. 

– Starka krafter bromsar, det är väldigt allvarligt, säger Lövin. 

– Det finns mycket misstro, tonen var mer optimistisk under Paris-mötet 2015. Vissa länder går före och det är viktigt att Sverige gör det, att vi ökar levnadsstandarden och får ett näringsliv och en exportindustri som blomstrar när vi tar ledningen med nya lösningar för att ställa om tung industri till en hållbar framtid.

Särskilt utmärkande är president Donald Trumps beslut att å USA:s vägnar dra sig ur avtalet. 

– Att USA har meddelat att de lämnat Parisavtalet har bromsat upp – och också pengarna spelar in. Vi rika har orsakat de här utsläppen som lett till en grads uppvärmning, och de växande ekonomierna tycker de har rätt till utveckling, säger hon och utvecklar resonemanget. 

– EU, Sverige och de andra länderna som tar den här frågan på allvar måste sträcka oss och bygga broar, och visa fattiga länder att vi lever upp till våra åtaganden. Annars kommer alla att vara förlorare, om vi inte klarar av att hantera klimathotet, säger hon och fortsätter.