Isabella Lövin till Sara Skyttedal: Sluta håna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Isabella Lövin, MP, anklagar KD-politikern Sara Skyttedal för hån och förolämpningar.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Skyttedal hävdar regeringen prioriterar symbolprojekt i klimatpolitiken i stället för att satsa på till exempel eldrivna flygplan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

MP-språkröret Isabella Lövin anklagar KD-profilen Sara Skyttedal för att håna miljömedvetna konsumenter i debatten om flygskatten.

Hon har kallat dem grön överklass och "dumpuckon".

– Jag är inte intresserad av att ge människor i Sverige bättre samveten, svarar Sara Skyttedal i TV4 Nyhetsmorgon.

Regeringen vill införa en nationell flygskatt för att få ned utsläppen. Folk flyger för mycket för att det är för billigt, anser de rödgröna.

Alliansen är emot flygskatten och kristdemokraten Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping är starkt engagerad i debatten.

Vill lägga resurser på eldrivna flygplan

– Inget tyder på att flygandet kommer att minska, så det är bättre att satsa resurserna på att göra de nya planen miljövänliga. Men ni vill i stället slösa bort chansen på politiska symbolprojekt, säger Sara Skyttedal till Isabella Lövin i TV4 Nyhetsmorgon.


https://twitter.com/Nyhetsmorgon/status/959309433997176832

Skyttedal anser att MP prioriterar symbolpolitik för att rädda sina samveten,  i stället för insatser som kan rädda klimatet. Hon pekar bland annat på projekt i Australien som handlar om att utveckla el-flygplan i större skala.

Svenskarna flyger alltmer utomlands

– Men detta är inget Sveriges regering satsar på, ni lägger inte en enda krona på att sätta eldrift på flygplan, säger Sara Skyttedal.

Isabella Lövin hävdar att flyget hela tiden ökar sin påverkan på klimatet, och att vi i Sverige ökat vårt flygande med över 70 procent sedan 1990.

– Förra året ökade våra utrikes flygresor med åtta procent, så vi måste göra någon nu. Vi kan inte vänta på en teknikomställning, anför Lövin i debatten.


https://twitter.com/skyttedal/status/958278753477591042

Hon anklagar dessutom Sara Skyttedal för att håna miljömedvetna konsumenter.

– Sara Skyttedal förolämpar och rackar ned de som använder sin konsumenträtt för att sätta press på flygbolagen så att de faktiskt gör någonting, säger Lövin.

"Dumpuckon som bojkottar flyget"

Sara Skyttedal skrev i går i en debattartikel i Expressen om "en grön överklass som skuldbelägger folks resande". Hon har även kallat flygbojkottarna för "dumpuckon" och uppmanar folk att flyga mer.

– Det är värre saker också som Skyttedal skrivit på Twitter, säger Isabella Lövin i Nyhetsmorgon.

Sara Skyttedal kommenterar:

–Jag är inte intresserad av att ge människor i Sverige bättre samveten, men jag tycker att vi måste ta klimatfrågan på allvar och ha en realistisk syn och inte bekämpa flygandet utan bekämpa utsläppen.


https://twitter.com/IsabellaLovin/status/959286943577128960

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.