Isabelle, 18: ”Jag måste prioritera klimatet”

Isabelle Axelsson är med och arrangerar fredagens skolstrejk för klimatet i Stockholm.
Foto: WILLIAM PERSSON
Greta Thunberg ska tala i Kungsträdgården i Stockholm.
Foto: CLAUDIO PERI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen sker den andra globala skolstrejken för klimatet.

I Stockholm hoppas arrangörerna på att 10 000 personer ska ge sig ut på gatorna – men det är inte säkert att alla elever beviljas ledigt från skolan.

– Klimatet är viktigare i det här fallet. Jag känner att jag måste prioritera klimatet framför skolan, säger Isabelle Axelsson, 18, som går i gymnasiet och är med och arrangerar. 

Under fredagen är det åter dags för skolungdomar över hela världen att ge sig ut på gator och torg för klimatets skull.

I Sverige arrangeras demonstrationer på en mängd ställen. I Stockholm samlas deltagarna i Humlegården 11.30, och marscherar en halv timme senare genom Stockholms city till Kungsträdgården. 

Bland talarna där märks Greta Thunberg och flera klimatforskare. Dessutom blir det framträdanden av artister som Molly Sandén, Danny Saucedo och Annika Norlin.

På Instagram skriver Greta Thunberg:

https://www.instagram.com/p/BxrFFNhCMxc/

Andra gången eleverna demonstrerar

Det är andra en klimatdemonstration genomförs – förra gången var i mars – men precis som då har eleverna inte fått ledigt från respektive skola.

Policyn från Stockholms stad är att eleverna kan begära ledigt. Detta är dock något rektorerna ska fatta beslut om – men det är skolplikt som gäller.

Till DN säger Susan Ottesen, pressekreterare på utbildningsförvaltningen:

– Skolorna får göra individuella bedömningar i varje enskilt fall.

”Måste prioritera klimatet”

Arrangören Fridays for Future har inte kontaktat några skolor inför demonstrationen.

Isabelle Axelsson går tredje året på Södra latins gymnasium, och är en av de som arrangerar fredagens demonstration. Vilket gör att hon missar en dag i skolan.

– Skolan är självklart väldigt viktig, men klimatet är något som kommer att påverka mig även efter att jag gått ut skolan. Därför känner jag att jag måste prioritera klimatet.

Hur ställer sig din skola till ditt engagemang?

– De har sagt att de ska anmäla mig till CSN om jag fortsätter strejka. Men jag måste fortsätta. Klimatet kräver det.

Psykologen: ”Prata värderingar med ditt barn”

DN har pratat med barnpsykologen Malin Bergström bland annat om hur man ska agera om ens barn känner oro för klimatet.

– På ett sätt är det något man ska värna, eftersom det är en möjlighet som förälder att prata värderingar med sitt barn. Att lära barn resonera och hjälpa dem tänka, reagera och känna samhörighet med världen är en av de viktigaste aspekterna av ett föräldraskap, säger Malin Bergström till tidningen.

Polisen: ”Kommer att märkas i trafiken”

Fridays for Future har fått tillstånd av polisen att demonstrera. Enligt polisen i Stockholm har man i sin ansökan skrivit att man räknar med att 4 000-5 000 personer sluter upp.

Isabelle Axelsson menar dock att hon ”hoppas att hela 10 000 ska delta”.

– I tillståndsbeviset står att de ska gå till höger i vägbanan, så att de till exempel inte stör kollektivtrafiken. Men det är klart att det kommer att märkas i trafiken under den här tiden , säger Carina Skagerlind, talesperson vid polisen i Stockholm.

Mellan 12.00 och 13.00 går demonstrationståget Humlegården–Engekbrektsgatan–Birgers Jarlsgatan–Kungsgatan–Sveavägen–Hamngatan och sedan till Kungsträdgården.

Hur ställer ni er till att arrangörerna hoppas på dubbelt så många som de sökt tillstånd för?

– Vi får se vad det landar på. Men det är inte polisens uppgift att spekulera. Demonstrationståget får stanna endast om trafikförhållandena kräver det, och man ska lämna fri passage för allmänna kommunikationer. Övrig trafik får inte hindras, utan gällande trafikregler ska gälla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.