Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Is smälter på Mount Everest – exponerar döda kroppar

Bergsvandrare tar sig igenom en en glaciär vid Mount Everest basecamp.Foto: TASHI SHERPA / AP TT NYHETSBYRÅN
Everest basecamp i Nepal.Foto: TASHI SHERPA / AP
Klättrare tar sig mot toppen av Mount Everest.Foto: ADRIAN BALLINGER / AP ALPENGLOW EXPEDITIONS

Snön på Mount Everest smälter.

Det gör att äventyrsresenärer nu har börjat hitta allt fler döda kroppar på världens högsta berg.

– Det beror på klimatförändringarna, säger Ang Tshering Sherpa på Nepals bergsklättringsförening till CNN. 

Effekterna av klimatförändringarna syns på flera håll i världen. Bland annat på Mont Everest, världens högsta berg, som tornar upp sig på gränsen mellan Nepal och Kina.

Sen 1922 har fler än 200 klättrare dött på berget, skriver CNN. De flesta av dem har legat begravda under glaciärer eller snö – men har nu börjat smälta fram.

– På grund av klimatförändringar och global uppvärmning smälter snö och glaciärer snabbt och döda kroppar exponeras allt mer och hittas av klättrare, säger Ang Tshering Sherpa, tidigare president på Nepals bergsklättringsförening, till CNN.

Plockar ner döda kroppar från Mount Everest

Han fortsätter:

– Sen 2008 har mitt eget företag tagit med sju döda kroppar ner, några från så långt tillbaka som en brittisk expedition på 70-talet.

En klättrare är på väg till toppen av Mount Everest. På sistone har allt fler döda kroppar börjat smälta fram på berget.Foto: ADRIAN BALLINGER / AP ALPENGLOW EXPEDITIONS

Till BBC säger han:

– Vi har tagit med döda kroppar från en del bergsklättrare som har dött på senare år, men nu kommer de gamla kropparna som har varit begravda fram.

Smältande isar i Himalaya

Enligt flera studier smälter glaciärerna i Everest-regionen – och i stora delar av Himalaya – snabbt. 2016 nådde Imja lake, i närheten av Mount Everest, farliga vattennivåer på grund av de smältande isarna och Nepals armé tvingades dränera sjön, uppger BBC.

Det är i huvudsak på Khumbu-glaciären, även kallad Khumbu isvattenfall, och kring Camp 4 som kroppar har hittats.

Alla makabra fynd kan dock inte härledas till smältande isar – en del beror på att Khumbu-glaciären flyttar på sig, skriver BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.