Intern kritik inom Miljöpartiet – företrädare flyger mer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MP-risdagsledamoten Valter Mutt är kritisk till partiets flygresor.
Foto: RIKSDAGEN
Marléne Tamlin, partistyrelsens sammankallande, menar att mötet Global greens i Liverpool i Storbritannien påverkat statistiken.
Foto: Miljöpartiet
Foto: HELENA LUNDBERG

Miljöpartiet vill att Swedavia ska arbeta för minskat flygande och flera MP-politiker kräver att det ska bli avsevärt mycket dyrare att flyga.

Samtidigt visar nya siffror att partiets egna flygresor ökat enormt under mandatperioden, uppger Sveriges Radios ”Ekot”.

– Det är viktigt att man lever som man lär, säger MP-ledamoten Valter Mutt.

Miljöpartiet har en resepolicy för de anställda på partikansliet och andra miljöpartister vars resor betalas av partiet. Flyg får bara väljas om tidsvinsten för resan är mer än tio timmar enkel resa.

I Miljöpartiets verksamhetsberättelse framgår dock att andelen resekostnader för flyg har ökat från 18 procent 2014 – till 34 procent 2017. Det trots att resor som statsråd och riksdagsledamöter gjort inte räknats med, rapporterar Sveriges Radios ”Ekot”.

Samtidigt framgår också att de totala resekostnaderna har ökat. Mellan 2016 och 2017 handlar det om en ökning på 7 procent, enligt ”Ekot”.

MP:s förklaring: Sitter i regeringen

En förklaring från MP:s håll är att partiet sitter i regeringen och därmed får fler förfrågningar om att vara med vid olika möten, både nationellt och internationellt. 

Marléne Tamlin, partistyrelsens sammankallande, säger till ”Ekot” att mötet Global greens i Liverpool, Storbritannien, påverkat statistiken.

– Det som skedde just 2017 var att det var ett stort internationellt möte med gröna partier från hela världen. Det är ett möte som sker vart femte år ungefär, det hölls i Liverpool 2017, då gav det det här utslaget i vår statistik, säger hon till ”Ekot”.


LÄS MER: MP-politikernas krav på partiet inför valet – dyrare flygresor


Valter Mutts kritik efter uppgifterna

Karin Svensson Smith, trafikpolitisk talesperson för MP, valde att avstå från att medverka vid konferensen på grund av klimatpåverkan.

– Jag trodde inte att mitt bidrag på den konferensen var tillräckligt viktigt för att kunna motivera de klimatgaser min flygresa skulle kunna bidra med, säger hon till ”Ekot”.

MP-riksdagsledamoten och tidigare utrikespolitiska talespersonen Valter Mutt är kritisk till partiets flygresor. Han menar att fler möten borde hållas på distans, via till exempel Skype, säger han till ”Ekot”.

– Det ser inte bra ut att det ökar. Det borde naturligtvis minska och det är viktigt att man lever som man lär, säger Mutt.


Osäker inför valet 2018? – gör Valkompassen 


Så mycket stod flyget för av MP:s resekostnader

2014 stod flyget för 18 procent av Miljöpartiets resekostnader.

2015 låg siffran på 30 procent.

2016 var det 26 procent.

2017 hade andelen ökat till 34 procent.


Miljöpartiet vill förbättra möjligheten att cykla och öka resorna med kollektivtrafik. De vill också rusta upp järnvägen och bygga nya stambanor för höghastighetståg, minska flygets klimatpåverkan,

storsatsa på elbilar och förnybart bränsle. Partiet vill också använda tåg och båt mer än lastbil och bil för att transportera gods.


Källa: Miljöpartiet och Sveriges Radios ”Ekot”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.