Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inget värmerekord på Grönland

DMI backar om värmerekordet på Grönland.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Egentligen uppmättes temperaturen till minus två grader.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Danmarks Meteorologiska Institut, DMI, drar tillbaka sin prognos om värmerekord på Grönland i början av augusti.

Enligt DMI var temperaturerna höga, men inte på rekordnivå, skriver DR. 

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

I början av augusti uppmätte Danmarks Meteorologiska Institut, DMI, rekordvarma temperaturer på Grönland. Men mätningarna, om temperaturer på 2,7 och 4,7 grader vid väderstationen Summit, uppges nu ha varit vilseledande, skriver DR.

– Vi har tittat på flera observationer i området och uppskattar att temperaturen inte har varit över noll grader i området. Vår misstanke är att 4,7 plusgrader var för varmt, säger Herdis Damberg till radiokanalen.

Meteorologen uppger att felmätningen troligtvis beror på att avstånden mellan mätverktygen och ytan varit för stor på grund av snötäcket. Observationer från andra väderstationer har i stället visat att medeltemperaturen legat på minus två grader.

– Bristen på avstånd till isen har gett dålig ventilation och det är också avgörande för vad mätningen visar, säger Herdis Damberg till DR.

Goda nyheter för klimatet

För klimatet är felmätningen ett gott besked. När Grönlands isar smälter leder till på sikt till höjda havsnivåer, förändrade ekosystem och global uppvärmning. När isarna och snön smälter blottläggs nämligen mörkare hav och land, vilka absorberar mer värme än ljusa ytor. Därmed riskerar temperaturen att öka ännu mer.

Samtidigt är mätningen på minus två grader fortfarande hög. Jämförelsevis var medeltemperaturen för juli, som vanligtvis är den varmaste månaden, minus 12 grader.

Värmerekordet på Grönland är 2,2 grader, vilket uppmättes 2012 och 2017.

– Det är inte rekord, men det är varmt med minus två grader. Det var värmen som låg runt Europa som flyttade upp till Island och vidare till Grönland, säger Herdis Damberg till DR.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.