Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inga klimateffekter – trots coronapandemin

800 000 hektar skog förstörd – se dramatiska bilderna.
Bränderna i Kalifornien fortsätter med oförminskad styrka.Foto: STEVEN K. DOI / AP
En invånare i Lytle Creek i Kalifornien ser till att rädda en häst undan lågorna.Foto: STEVEN K. DOI / AP

Utsläppen minskade under en kort tid – men vi var snabbt tillbaka i samma gamla hjulspår.

Detta enligt en ny FN-rapport om klimatet under pandemin, som BBC redogör för.

– Människan och jorden upplever ett år utan motstycke. Pandemin har rubbat livet över hela världen, men samtidigt har uppvärmningen och klimatstörningarna fortsatt, konstaterar FN:s generalsekreterare António Guterres i förordet till rapporten.

Pandemin slog klorna i världen och otaliga länder stängde ned samtidigt i april. Samtidigt minskade utsläppen av växthusgaser – som mest med 17 procent. 

Någonting motsvarande har aldrig registrerats förut. Men trots det betyder en nedgång 17 procent bara att världen under ett kort tag var nere på 2006 års utsläppsnivå.

Lång ifrån stenåldersnivå med andra ord.

En svacka som alltså var en bra bit ifrån att kallas djup. Den blev inte heller lång när världen bestämde sig för att enbart stanna upp i några veckor. 

Utsläppen har nu kommit i kapp

Så snart vi var inne en bit i juni var de globala utsläppen på dagsnivå bara fem procent under nivån förra året. Nu lär utsläppen i stort sett i kapp den nivå som rådde före pandemin.

Därmed förväntas de totala utsläppen för hela det här året minska med fyra–sju procent beroende på hur pandemiläget utvecklas. Och beaktat vilka restriktioner som kanske återinförs när det här året lider mot sitt slut.

Det beräknar forskarna inom Global Carbon Project. Det är även en av slutsatserna som slås fast i rapporten ”United in Science 2020”. Den är framtagen av flera FN-organisationer och forskarnätverk.

Koldioxid är en långlivad gas i atmosfären. Något som anses vara en av klimatkrisens utmaningar. Även om alla utsläpp ströps med omedelbar verkan skulle det ta åratal innan atmosfärens koldioxidhalt började minska och växthuseffekten avta.

På lördagen talade klimataktivisten Greta Thunberg inför FN i New York.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.