Influencern Moa Murderess: ”Jag är pansexuell och vill gärna träffa en tjej ”

Hunden Alvin vill gärna sova i matte Moa Murderess säng, men han snarkar så det är bara ibland han får ligga där.
Foto: Karin Sörbring
Hunden Alvin vill gärna sova i matte Moa Murderess säng, men han snarkar så det är bara ibland han får ligga där.
”Det är kul att kunna jobba med det jag älskar och jag gillar att träffa följarna på riktigt och att inte bara ha en anonym siffra på internet över hur många de är”, menar influencern Moa Murderess.
Foto: Karin Sörbring / Expressen TV
”I helgen var jag inbjuden till ett event där youtubers från hela Norden blev instängda i en lokal och jagades av zombies. Jag har fått göra så mycket tack vare mitt yrke”, säger Moa Murderess till Expressens Karin Sörbring.
Foto: Karin Sörbring / Expressen TV

Facebookvideon om hur gulliga kycklingar levande maldes ner i en köttkvarn gjorde att Moa Murderess fick en depression.

Men sedan hon blev vegan och började kämpa för klimatet känner hon inte längre samma hopplöshet.

– Kan en 16-åring som Greta Thunberg åstadkomma så mycket så måste vi andra också göra allt vi kan, även om man får ta emot mycket hat och hot, säger den 25-åriga influencern. 

Youtubestjärnan Moa Murderess och blandrashunden Alvin är redan på plats på veganrestaurangen Goodstore på Söder i Stockholm.

– Alvin tycker inte om att åka tunnelbana, men vi övar på det, berättar Moa och häller i en medhavd, utfällbar skål upp vatten till sin fyrbente vän som hon för fem månader sedan hämtade från organisationen ”Hundar utan hem”.

Moa stryker med handen över Alvins svart-vita päls och beställer in en tallrik barbequespett med sojabitar till sig själv.

– Som vegan är det självklart för mig att välja att ta hand om ett djur som inte har någonstans att bo, framför att ställa mig på kö för en ny valp. Och för mig som inte gillar att träna har det blivit superbra att komma ut på hundpromenader i 2,5 timme om dagen. Tidigare gick jag ibland bara utanför dörren någon gång i veckan. 

Det här är Moa Murderess

■ 25-årig Youtubestjärna med 265 000 prenumeranter och 256 000 följare på Instagram.

■ Förespråkar veganism, klimatkamp och feminism.

■ Lever med tvåårige blandrashunden Alvin och är pansexuell, (känner emotionell/sexuell dragning till personer oberoende av biologiskt kön eller könsidentitet).

■ Började som 14-åring blogga och startade sin Youtubekanal som 19-åring. Har bott i Sveriges första ”Youtube-hus”, men har nu en egen lägenhet söder om Stockholm.

”I helgen var jag inbjuden till ett event där youtubers från hela Norden blev instängda i en lokal och jagades av zombies. Jag har fått göra så mycket tack vare mitt yrke”, säger Moa Murderess till Expressens Karin Sörbring.
Foto: Karin Sörbring / Expressen TV

Hatet kan ge Moa Murderess självmordstankar

Du skrev nyligen på Instagram om de hot du får för att du ser ut som du gör och är feminist och vegan. Du säger att hatet har börjat tära så mycket på dig att du fått självmordstankar ett par gånger?

– Ja, jag lider ju av depression sedan 2015. Den går upp och ner. När hopplösheten känns som störst har jag ännu svårare att hantera alla elaka kommentarer och mejl. Mår jag bättre kan jag främst bli arg och frustrerad över att andra tar sig friheten att racka ner på mig på det sättet och att jag ska behöva bli våldtäktshotad och få höra att jag borde slaktas som djuren. Men när jag är ledsen går det rakt in i mig.

Du har 265 000 prenumeranter på din Youtubekanal och 256 000 följare på Instagram och lever på att interagera med din publik. Hur hanterar du hatarna?

– Något som faktiskt funkar är att ibland lägga upp bilder på vad hatarna skriver. Då brukar de skämmas och be om ursäkt. Annars har jag blockat och om det har varit unga killar har jag ibland skrivit till deras pappor och berättat. Ett knep jag har är att vara tillgänglig en-två timmar direkt efter det att jag har lagt upp en video eller bild på Instagram, för då brukar det mest vara mina fans som kommenterar och dem vill jag ju ha kontakt med.

Hur fungerar det att leva på din verksamhet?

– I fjol gick det bäst hittills, men jag har ”brandat” om mig och min kanal och gör numera bara samarbeten med klimatvänliga företag. I och med att jag inte vill uppmana till köphets går jag miste om en hel del pengar, för de samarbeten jag gör ger inte lika mycket i och med att bolagen som jobbar klimatsmart sällan har lika mycket resurser och heller inte tycks inse vilket genomslag Youtube har. Jag har nog mer än halverat intäkterna nu, men för mig är det en trovärdighetsfråga. 

Jag har nog mer än halverat intäkterna nu, men för mig är det en trovärdighetsfråga.

– Jag har tänkt på klimatet sedan jag gick i mellanstadiet, men inte förrän i år när Greta Thunberg fick oss alla att förstå hur bråttom det är började jag lära mig mer och känna att jag vill vara en av de personerna som gör något viktigt och hjälpa till så gott jag kan på min front.

Så vilka samarbeten väljer du bort numera?

– Förut kunde jag ha samarbeten med klädföretag som inte hade något uttalat hållbarhetstänk eller samarbeten om mobilskal och sminkprodukter för att inte uppmuntra till överkonsumtion. Allt sådant går bort nu. 

Är vegan, men är inte så förtjust i grönsaker...

Berätta om hur det gick till när du blev vegan!

– Det var en video på Facebook år 2015 med små gulliga kycklingar som levande maldes ner i en köttkvarn som fick mig att sluta äta kött direkt. Det var inte ett dugg svårt, jag bytte bara ut mot vegoalternativ i frys- och kyldisken. Men när jag ytterligare något år senare såg dokumentären ”Cowspiracy” om hur även mjölkindustrin påverkar klimatet och djuren bestämde jag mig för att bli vegan. Det var mycket svårare, för jag är inte så förtjust i grönsaker. Tidigare åt jag till exempel inte bönor, men det har jag lärt mig att uppskatta nu. Jag äter mest halvfabrikat som sojafärs, för jag är inte så intresserad av att laga mat. 

Alvin tittar ömt på sin matte och hon berättar att det händer att han får sova i hennes säng, men att han tyvärr snarkar.

”Det är kul att kunna jobba med det jag älskar och jag gillar att träffa följarna på riktigt och att inte bara ha en anonym siffra på internet över hur många de är”, menar influencern Moa Murderess.
Foto: SIMON REHNSTRÖM / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Vad ska jag skriva om ditt civilstånd?

– Jag är singel sedan i mars och trivs med det. Jag har inte så jättebra erfarenhet av förhållanden, tycker mest att man måste anpassa sig efter någon som inte vill anpassa sig tillbaka... Jag är ju pansexuell och vill gärna träffa en tjej, för jag är så trött på män nu. Men de flesta jag matchar med på Tinder verkar vara fans och då blir jag orolig för om de verkligen är intresserade av att träffa mig eller vill dejta bara för att jag är den jag är. 

De flesta jag matchar med på Tinder verkar vara fans och då blir jag orolig för om de verkligen är intresserade av att träffa mig eller vill dejta bara för att jag är den jag är.

Du har sagt att du går in i din ”persona” som Moa Murderess när du sminkar och klär dig på det här sättet. Hur lång tid stod du framför spegeln i morse?
– I dag tog det 1,5 timme. Jag gillar att se ut så här, det är en del i att uttrycka mig och det passar mitt namn. Jag började kalla mig ”Moa Murderess” när jag som 14-åring gick in för klädstilen ”scene-core”, där man har ett ”scene-queen”-namn som ska vara läskigt och mörkt och ha samma begynnelsebokstav som förnamnet. Jag satte mig med en engelsk ordbok och tittade vad det fanns för alternativ på bokstaven M. ”Murderess” lät coolt – och nu är det en del av mig och mitt varumärke. Jag tänker knappt på att det betyder ”mörderska” längre. Det hängde med när jag blev stor på Youtube och det är skönt att ha ett annat namn privat än i mitt offentliga namn.

Vilka klimatanpassningar gör du i vardagen?

– Oj, väldigt många! Sedan sommaren i fjol flyger jag inte alls, jag äger ingen bil och måste jag någon gång åka bil ser jag till att samåka. Jag återvinner, väljer ekoprodukter, tar med egen väska till butiken och använder flergångsglas och metallsugrör.

Har insett hur konsumtionen påverkar klimatet

Känner du någonsin att du inte orkar med alla klimatkrav?

– Ja, f-n vad skönt det skulle vara att leva som jag gjorde förr, haha! Tidigare insåg jag till exempel inte hur stor inverkan konsumtion har på klimatet. Nej, men det händer att jag fuskar. Jag kan till exempel duscha länge, ta ett bad eller kanske någon gång strunta i att äta upp matresterna. Men jag gör så gott jag kan. Det är lite tråkigt att folk verkligen söker fel hos varandra. Å andra sidan tycker jag att det är meningsfullt att försöka leva så klimatsmart som möjligt. I fjol gick jag till exempel en utbildning om hur mikroplasterna påverkar miljö och djur. 

Du var med och demonstrerade med Fridays for future. Varför?
– Det känns viktigt att visa att vi vill ha en skillnad, att politiker och andra högt uppsatta som har makt att förändra måste lyssna på oss. Det är tack vare Greta Thunberg som jag och miljontals andra har fått upp ögonen. Hon har inspirerat mig att prata om behovet av förändring och kan en 16-årig tjej med autism göra det så måste ju jag och andra med stora plattformar också bidra. 

– Jag tycker till exempel att vi borde ha höga skatter på kött och flygande.

Hunden Alvin vill gärna sova i matte Moa Murderess säng, men han snarkar så det är bara ibland han får ligga där.
Foto: Karin Sörbring

Hur går det med din depression nu?

– Jag går och pratar med en psykolog som hjälper mig att försöka bryta mina negativa tankebanor. Det hjälper! Och så pratar jag med familj och vänner. Att ta upp det på mina plattformar känns också viktigt, för jag vet hur mycket det har betytt för mig när folk som jag har följt har brutit tystnaden.

Jag går och pratar med en psykolog som hjälper mig att försöka bryta mina negativa tankebanor.

– Jag känner av depressionen, inte minst i form av stor prestationsångest. Jag föll ju in i depressionen när jag insåg hur djurindustrin ser ut. I början grät jag varje dag över hur eländigt djuren hade det. Jag kunde vakna och skrika om nätterna för att jag drömt om hur kycklingarna i videoklippet blev nedmosade. Jag ville skrika till allt och alla att de skulle bli veganer. Nu känner jag inte samma hopplöshet. Jag känner att vi kan göra skillnad, tillsammans. 

Moa Murderess intervjuas på Goodstore av Expressens Karin Sörbring. Blandrasen Alvin väntar tålmodigt.
Foto: Karin Sörbring / Expressen TV
Moa Murderess berättar om facebookfilmen som ledde till att hon fick en depression.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.