Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Indiska klimataktivisten: Sluta kalla mig för Greta

Greta Thunbergs kritik: ”Våra krav har ignorerats totalt”.
Licypriya Kangujam kallas ibland ”Indiens Greta”. Det gillas inte av klimataktivisten.
Foto: Dilanlekamge / Wikimedia
Kangujam har tidigare påpekat att den europeiska klimatrörelsen har fått större utrymme medieutrymme än vad som sker i Asien och Afrika.
Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Licypriya Kangujam, 8, har blivit känd som ”Indiens Greta Thunberg”.

Nu slår den unga klimataktivisten tillbaka mot uttrycket.

”Vi har ett gemensamt mål men jag har min egen identitet och historia. Jag började min rörelse i juli 2018, innan Greta började”, skriver hon på Twitter.

Åttaåringen fick sitt internationella genombrott under klimatkonferensen COP25 i Madrid i december, där hon medverkade tillsammans med flera andra unga klimataktivister.

Licypriya Kangujam har därefter ibland kallats ”Indiens Greta Thunberg” i internationell press. Även andra unga klimataktivister har jämförts med den svenska 17-åringen i mediala sammanhang.

Nu ger den indiska aktivisten svar på tal.

”Kära medier, sluta kalla mig 'Indiens Greta'. Jag håller inte på med min aktivism för att likna Greta Thunberg. Ja – hon är en av mina inspirationer och har haft en stor påverkan. Vi har ett gemensamt mål, men jag har min egen identitet och historia. Jag började min rörelse i juli 2018, innan Greta började”, skriver Licypriya Kangujam på Twitter.

”Ni raderar min historia”

Hon berättar att hon först talade om klimatförändringar inför makthavare på ett FN-evenemang i Mongoliet i juli 2018. Efter det startade hon rörelsen ”Child movement”. Men medierna rapporterade knappt om henne då – utan valde att uppmärksamma henne när hon höll en veckolång protest utanför Indiens parlament i juli 2019, skriver Licypriya Kangujam.

Inlägget fortsätter:

”Jag hoppade till och med av skolan i februari 2019, när jag bara var sju år gammal, för att protestera varje vecka utanför Indiens parlament. Jag har offrat för mycket av mitt liv för att kallas 'Indiens Greta'. Om ni kallar mig 'Indiens Greta' så berättar ni inte min historia. Ni raderar min historia.”

Ugandisk klimataktivist redigerades bort

Hon har också delat en liknande uppmaning från 14-åriga Alexandria Villaseñor, som också ofta jämförs med Greta Thunberg.

”Snälla sluta referera till unga aktivister som 'Greta' i deras område. När ni gör det här så raderar ni deras unika historia, deras unika och olika arbete, samt deras *ahem* etnicitet och hudfärg”, skriver Villaseñor på Twitter.

Kangujam har i tidigare inlägg påpekat att den amerikanska och europeiska klimatrörelsen har fått mycket större utrymme medieutrymme än vad som sker i Asien och Afrika.

Liksom många andra reagerade hon starkt när nyhetsbyrån AP häromdagen redigerade bort den ugandiska aktivisten Vanessa Nakate, 23, från ett fotografi med andra unga klimataktivister i Davos.

”Vi måste sluta underskatta afrikaner. Hennes röst är betydelsefull”, skrev hon då.

https://twitter.com/LicypriyaK/status/1202941927072714752

Se hela Greta Thunbergs tal till världsledarna i Davos:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.