Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Indiens luft är ett snäpp från livsfarlig

Foto: ALTAF QADRI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALTAF QADRI / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera av Indiens städer har så dålig luft att andningsvägarna tar skada.

Under måndagen fick en cricketmatch avbrytas då spelarna inte kunde andas luften.   

Blir kvalitén värre kan den bli direkt livsfarlig, rapporterar indiska NDTV

Många av Indiens större städer har länge brottats med luftföroreningar. Tidigare i år rapporterade tidningen The Hindu att det bara i Delhi dör åtta personer om dagen på grund av dålig luftkvalité. I hela Indien dör över en miljon människor av smog. 

I november drabbades New Delhi av dagar med allvarlig smog. Efter ett par veckor av något bättre luft är mätningarna återigen "väldigt dåliga."

Srilankesiska cricketspelare har fått avbryta matcher mellan Sri Lanka och Indien som spelats, rapporterar Indian Express.  Fem spelare gick på planen i gasmasker för att hålla ute den smutsiga luften. 

– Luftföroreningarna nådde en extremt hög nivå, vi hade spelare som kräktes vid ett tillfälle. Vi hade syrgastuber i omklädningsrummen. Det tillhör inte vanligheterna att spelarna lider på det sättet när de spelar match. Från där vi står, det måste sägas, har det varit en väldigt väldigt unik situation, säger Nic Pothas, coach för det srilankesiska laget till Indian Express.

Under vintermånaderna upplever norra Indien dimma som bland annat leder till förseningar och inställda tåg.Foto: RAJESH KUMAR SINGH / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS ÄVEN: Klimat: Sjön som försvann

Luftkvalitén är "väldigt dålig"

Farliga partiklar i luften har namnen PM10 och PM2.5. För att luften inte ska vara skadlig ska nivåerna av de här små partiklarna uppmäta 60 PM2.5 och 100 PM10.

Nivåerna har under helgen klättrat till 200 PM2.5 och 412 PM10.

Det innebär att lungorna tar skada av att andas in luften under en längre tid. 

Den indiska myndighet som uppmäter luftföroreningar CPCB:s index för luftkvalité noterade luftföroreningarna på en nivå som är "väldigt dåliga." Det är den nästvärsta nivån CPCB:s skala registrerar. 

CPCB tillskrev veckans höjning av farliga partiklar till en brist på vind och regn. 

Prognoser framöver visar att koncentrationen av PM2.5 och PM10 kan komma att stiga.

LÄS ÄVEN: "Vågen liknade ett monster på jakt"