IMF: Klimatkrisen kan orsaka en finanskris

Havsisen vid Arktis kustområden kan krympa dubbelt så snabbt jämfört med vad man tidigare har trott. Forskaren Tom Arnbom vill att användandet av fossila bränslen ska upphöra.
Orkanen Dorian i Bahamas kostade inte bara människoliv. Den krossade ö-nationens ekonomi.
Foto: RAMON ESPINOSA / AP/ TT
USA:s centralbank bör reglera penningpolitiken mer efter klimatet, anser IMF-toppen Tobias Adrian.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Klimatkrisen utgör en stor risk för världsekonomin.

Enligt IMF-toppen Tobias Adrian kan klimatförändringarna starta en finanskris.

– Klimatkrisen är potentiellt katastrofal för ekonomierna, säger han till CNN

IMF-toppen Tobias Adrian varnar för vad klimatkrisen kan ställa till med i världsekonomin. I en intervju med CNN talar han om riskerna för en finanskris i klimatförändringarnas följd och pekar på hur orkaner och tyfoner krossat ekonomier i Bahamas, Filippinerna och andra länder de senaste åren. 

– Det finns många länder där du kan se hur klimatkatastrofer är katastrofala för finanssystemet, säger han.

– Även om du inte anser att det är det centrala, så finns det en stor risk. Och riskhantering handlar om att se till att du även i värsta fall kan överleva.

Mer reglering anpassat till klimatet

Adrians varning följer på flera liknande varningar den senaste tiden. Förra månaden sa finansminister Janet Yellen att finansdepartementet och hela administrationen är beredda att använda den federala statens ”fulla kraft” för att hantera klimatkrisen. Adrian pekar på fyra nyckelområden där klimatet bör införlivas i det finansiella regelverket. Det handlar bland annat om att göra om standard för hur klimatdata samlas in och presenteras.

– Klimatdata är väldigt spretig som det är nu. Det är svårt att klassificera om ett företag är grönt eller brunt, säger Tobias Adrian.

Han menar också att myndigheter måste se till att finansiella institutioner regleras på ett helt annat sätt, så att systemet blir mer klimatvänligt. Han anser också att centralbankerna måste se till att integrera klimatet i penningpolitiken.

Se mer: Rekordhöga vattennivåer i Amazonas

Sju av de tio värsta översvämningarna som uppmätts i Amazonas har skett under de senaste 13 åren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.