MP om ilskan – efter beslutet om köttransoner

Anna Richert från WWF berättar hur man kan äta klimatsmart.
Katarina Luhr, (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad säger att mat är en känslig fråga.
Foto: Anders J Larsson
Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) skrev förra veckan under en deklaration om klimatsmart mat som väcker stark kritik.
Foto: Lieselotte van der Meijs / Lieselotte van der Meijs
Stockholms stads äldreborgarråd Erik Slottner (KD) går enligt SVT emot beslutet.
Foto: STEFAN FORSELL
Skolborgarrådet Lotta Edholm (L) riktar kritik mot deklarationen och anser att maxintaget för mejerier är alldeles för lågt satt.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Den nya deklarationen om klimatsmart mat som Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) skrev under förra veckan, möts av skepsis. 

Deklarationen innehåller bland annat en kött- och mejeriranson – som kritiseras av andra statsråd. 

- Mat är en känslig fråga som rör upp mycket känslor, säger Katarina Luhr, (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Under förra veckan skrev Stockholms stad, som en av 14 städer, på en deklaration för att minska matens klimatpåverkan och få befolkningen att äta mer klimatsmart. Detta skedde under mötet C40 Cities World Mayor Summit i Köpenhamn.

Deklarationen innebär att Stockholm ska arbeta för att uppnå en så kallad hälsosam planetär diet ”Planetary Health Diet” för medborgarna till år 2030. Det innebär att köttkonsumtionen per person och år inte överskrider 16 kilo och att mejerikonsumtionen per person och år inte överskrider 90 kilo. 

- Vi är fast beslutna om att minimera stadens livsmedelsrelaterade klimatpåverkan. Bara i Stockholm serverar vi mat till mer än 160 000 elever i stadens skolor, och vi har redan tagit fram en matstrategi - och vi kan göra mer. Att vi skriver under denna visar på att vi tänker framåt för att genom stadens inköpsmakt ha en så liten klimatpåverkan som möjligt i stadens verksamheter, sade Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande, när deklarationen presenterades.

Men hennes underskrift har väckt starka åsikter. Stockholms stads äldreborgarråd Erik Slottner (KD) går enligt SVT emot beslutet och säger att man inte ska dra ner på kött för de äldre. Det viktigaste enligt honom är att se till att äldre äter ordentligt och inte att fokusera på antal gram kött.

Även mejerigränsen kritiseras

Även skolborgarrådet Lotta Edholm (L) riktar kritik mot deklarationen och anser att maxintaget för mejerier är alldeles för lågt satt, skriver SVT

– Den nya deklarationen för varje skolbarn skulle innebära ett maxintag på 250 gram mejerier om dagen. Det är cirka ett glas mjölk och barnet får därefter välja bort både gratängosten på lasagnen och smöret på mackan. Stockholms stad ska givetvis ta ansvar för klimatet men inte genom begränsningar som är orimliga och omöjliga, säger Lotta Edholm (L), skolborgarråd i Stockholm, säger hon till SVT. 

När Expressen söker finansborgarrådet Anna König Jerlmyr säger hennes presstjänst att hon inte kommenterar detta ytterligare. De hänvisar till ett uttalande från hennes presschef Caroline Cederquist till SVT om att den matstrategi som staden antog i maj är i linje med deklarationen: ”Stadens bedömning är att redan antagna dokument är i linje med Köpenhamnsmötets ambitioner. Så antagna planer gäller även framåt.”

”Mat är en känslig fråga”

Även Katarina Luhr, (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, säger att matdeklarationen ligger i linje med den matstrategi som staden redan har antagit. 

– Dessutom tillkommer de långsiktiga inriktningsmålen till 2030, där exempelvis halverat matsvinn ingår, säger hon till Expressen.

Att frågan har väckt kritik tror hon beror på frågan om näringsbehov. 

- Mat är en känslig fråga som rör upp mycket känslor, men i det här fallet tror jag att det i många fall handlar att man vill säkerställa att exempelvis äldre får sina näringsbehov tillgodosedda. Här är både stadens matstrategi och matdeklarationen tydliga, att medicinska behov är överordnade men även att stor vikt ligger på mer näringsriktig mat för alla, säger Katarina Luhr.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.