Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikeas möbler kommer från olovligt avverkad naturskog

Ikea säger sig ha nolltolerans mot olovligt avverkad skog. Samtidigt visar Aftonbladets granskning att den ukrainska underleverantören avverkar olovligt.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
De ukrainska urskogarna är några av de sista bevarade.
Foto: Anders Good / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsarbetarna har varken hjälm eller skyddskläder enligt certifieringen FSC som Ikea arbetar med.
Foto: Per-Olov Eriksson / Naturfotograferna/IBL

Populära Ikea-möbler kommer från olovligt avverkad naturskog i Ukraina. 

Det visar Aftonbladets granskning av skogsbolaget Velyky Bychkiv som levererar trä till en av Ikeas möbelfabriker.

– Det är så långt ifrån hållbart skogsbruk man kan komma, säger Yehor Hrynyk, biolog och skogsexpert på miljöorganisationen Ukrainian Nature Conservation Group till tidningen.

Ikeas underleverantör, det ukrainska skogsbolaget Velyky Bychkiv, avverkar naturskog olovligt – trots att den svenska möbeljätten uppger sig ha nolltolerans mot olagligt trä. Det visar en ny granskning från Aftonbladet.

Urskogarna i Karpaterna mellan Ukraina och Rumänien är några av Europas sista bevarade. I Ukraina gick enligt Global Forest Watch 80 000 hektar skog gick förlorad bara förra året.

Skogsbolaget har tidigare kritiserats i en rapport från den brittiska miljöorganisationen Earthsight för att ha fällt träd under en så kallad tyst period på våren.

Nu framkommer att bolaget också missbrukat den så kallade skyddsavverkningen, där man får ta bort skadade eller angripna träd. 

– Som alla ukrainska skogsbolag framställer man det som att man har exceptionella problem med barkborrar och skadesvamp. Det är inte sant. Små utbrott kan uppstå, men inte på den nivån, säger Yehor Hrynyk, till Aftonbladet.

Enligt bolagets uppgifter utgjorde skyddsavverkning hela 45 procent av all skog som fälldes. Dessutom fäller skogsarbetarna träd utan hjälm och skyddskläder.

”Accepterar aldrig olagligt trä”

Ikea svarar att man alltid ser allvarligt på uppgifter om missförhållanden men att man har höga krav på leverantörer att arbeta anligt certifieringen FSC. 

”Ikea accepterar aldrig olagligt avverkat trä och arbetar aktivt för att motverka risken att det kommer in i våra leverantörsled.”, skriver Ikea till Aftonbladet.

Livsviktiga Amazonas släpper ut allt mer koldioxid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.