Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikeas matmål: Hälften vegetariskt om fem år

Här är skillnaden på klimat och väder.
Ikea vill att hälften av maten ska vara vegetarisk 2025.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
80 procent av den paketerade maten ska vara vegetarisk.
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ikea satsar grönt.

Möbeljätten har nu en målsättning om att hälften av maten som serveras ska vara vegetarisk 2025.

– Ikea vill göra hälsosamma och hållbara val till de mest åtråvärda, säger Lena Pripp-Kovac, internationell hållbarhetschef på Ikea, i ett pressmeddelande.

För drygt ett år sedan började Ikea servera köttfria köttbullar i sina restauranger. Och nu vill möbelgiganten ta ännu ett steg mot en mer hållbar meny.

Om fem år, 2025, vill man att 50 procent av maten ska vara köttfri. Dessutom ska 80 procent av den paketerade maten vara vegetarisk, skriver Ikea i ett pressmeddelande.

”Hållbara val borde inte vara en lyx”

Syftet med vegosatsningen är att bidra till ett mer hållbart och klimatvänligt samhälle.

Ikea försäkrar dock om att de klassiska köttbullarna inte kommer att försvinna från menyn. I stället handlar det om att introducera ännu fler andra alternativ.

– Ikea vill göra hälsosamma och hållbara val till de mest åtråvärda, genom att till exempel demonstrera att växtbaserad mat kan vara riktigt utsökt, säger Lena Pripp-Kovac, internationell hållbarhetschef på Ikea.

– Hållbara val borde inte vara en lyx för ett fåtal. Det borde vara en del av människors vardagsliv, fortsätter hon.

Se mer

Hamburgerkedjan Max gjorde ett stort misstag när de blandade ihop vegetariska nuggets med kyckling

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.