För drygt ett år sedan började Ikea servera köttfria köttbullar i sina restauranger. Och nu vill möbelgiganten ta ännu ett steg mot en mer hållbar meny.
Om fem år, 2025, vill man att 50 procent av maten ska vara köttfri. Dessutom ska 80 procent av den paketerade maten vara vegetarisk, skriver Ikea i ett pressmeddelande.
”Hållbara val borde inte vara en lyx”
Syftet med vegosatsningen är att bidra till ett mer hållbart och klimatvänligt samhälle.
Ikea försäkrar dock om att de klassiska köttbullarna inte kommer att försvinna från menyn. I stället handlar det om att introducera ännu fler andra alternativ.
– Ikea vill göra hälsosamma och hållbara val till de mest åtråvärda, genom att till exempel demonstrera att växtbaserad mat kan vara riktigt utsökt, säger Lena Pripp-Kovac, internationell hållbarhetschef på Ikea.
– Hållbara val borde inte vara en lyx för ett fåtal. Det borde vara en del av människors vardagsliv, fortsätter hon.