Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Icas nya miljödrag: Klimat-matkassen

Så kan du som kund tjäna pengar på livsmedelsjättarnas ambition att minska matsvinnet.
Ica lanserar matkassen Klimat som innehåller recept med liten klimatpåverkan.Foto: Marcus Lawett / Restriktioner

Miljontals middagar från färdiga matkassar serveras varje vecka i Sverige.

I dag lanserar Ica en klimatvariant.

Expressen har kartlagt de olika matkassarnas påverkan på miljön.

Tre av fyra svenskar önskar att det vore enklare att handla mat med liten klimatpåverkan, visar en Sifo-undersökning som Ica låtit göra. Enligt samma undersökning anser sju av tio att det är viktigt att maten har en låg påverkan.

Nu börjar Ica med sin nya matkasse ”Klimat”, som innehåller två vegetariska rätter, en kycklingrätt och en fiskrätt.

– Den innehåller inte kött från fyrbenta djur. Det genomsnittliga klimatavtrycket i klimatmatkassen möter Världsnaturfondens måltal på koldioxidutsläpp för att möta Parisavtalets 1,5-gradersmål, det vill säga 0,5 kg koldioxidekvivalenter per portion. Recepten är komponerade utifrån detta perspektiv, berättar Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica.

Färdiga matkassar kan hjälpa till att minska matsvinnet. Foto: Adobe Stock / Mitt kök
Anna Richert är matexpert på Världsnaturfonden WWF. Foto: Saga Sandin / WWF

En hamburgare kan ge sex gånger större klimatavtryck

För att få perspektiv på siffran 0,5 kilo koldioxidekvivalenter per portion kan man exempelvis jämföra med en ost- och baconburgare från Max, som ger upphov till 3,1 kilo koldioxidekvivalenter.

– En fördel med en klimatmatkasse är att det hjälper folk att äta mer varierat och få inspiration till fler vegetariska rätter. Det ligger också i linje med Livsmedelsverkets kostråd som säger att vi bör öka konsumtionen av frukt och grönt, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden.

Hon poängterar att matkassar generellt kan ha flera klimatfördelar.

– Är matkassarna ordentligt planerade kan de hjälpa till att minska matsvinn som kan uppstå när man inte planerar sina inköp. Men man ska också komma ihåg att det finns fler faktorer än klimat att ta hänsyn till om man vill vara en medveten konsument, exempelvis biologisk mångfald, bekämpningsmedel och djurvälfärd, säger Anna Richert. 

Ica är än så länge ensamt om att ha en matkasse med klimat-tema, men flera av de andra leverantörerna gör också insatser för att minska koldioxidutsläppen.

Expressens genomgång visar att de flesta på marknaden kör med säsongsanpassade råvaror och minst en vegetarisk rätt. Det finns dessutom såväl helvegetariska alternativ som flexitarian-varianter. 

Det här gör matkasseleverantörerna för att minska klimatavtrycket:

Linas matkasse:
Har som mål att inom kort ha klimatberäkning per matkasse. 

Erbjuder både en vegetarisk matkasse (med ägg och mejeriprodukter) och en flexitarian-kasse (för två respektive fyra personer). Övriga matkassar innehåller minst ett vegetariskt recept per kasse.

Säsongsanpassade råvaror, majoritet svenskt kött/ost/mejeri. Optimerar transporter och lådor och minimerar förpackningsmaterial. 

 

Ica:
Erbjuder flera olika typer av kassar, däribland ”Enkla veckan”, ”Familjekassen laktosfri” och ”Inspirationskassen”. Recepten i matkassen ”Klimat” har liten klimatpåverkan. Det genomsnittliga klimatavtrycket av maten i kassen uppfyller WWF:s måltal ”One Planet Plate” som ligger på 0,5 kg koldioxidekvivalenter/portion.

Kassen ”Klimat” innehåller en rätt med fisk, en med fågel och två vegetariska rätter. Kassen innehåller kött, men inte rött kött.

 

Middagsfrid:

Har åtta olika matkassar. Där det förekommer rött kött är det endast en kötträtt, och alltid svenskt kött.

Vegokassan innehåller bara vegetariskt, varav 50 procent är eko. Flexitariska kassen har häften vego, hälften fisk/fågel. Den stora originalkassen ”5 för 4” innehåller varje vecka en vegorätt, var tredje vecka två vegorätter.

Minst 650 gram grönsaker per rätt och så långt som möjligt råvaror i säsong. Bara ägg från frigående höns. Fisken alltid MSC- eller ASC-märkt. Har helt slutat med flygtransporterat.

 

 

Coop:

Har olika typer på kassar, där ”Familjekassen” är mest populär. Den består av fyra middagar som har ett klimattänk genom en bra balans mellan grönsaker som ingrediens i växtbaserade rätter minst en gång i veckan. Recept/rätter är anpassade utifrån vilka råvaror som är i säsong och det är alltid svenskt kött och svensk fågel. Fisken är MSC-märkt. 

Ett vegetariskt, ett kyckling-, och ett fiskrecept och därefter exempelvis recept med griskött eller färs. I ”Ekologiska kassen” är oftast två av fyra rätter vegetariska.

 

City Gross:
Olika typer av kassar, exempelvis flexitarian-kassar som alltid innehåller två vegetariska rätter och har en variation med kyckling och fisk. I den ekologiska flexitarian-kassen är dessutom minst 70 procent av innehållet alltid ekologiskt.

”Vegetariska kassen” innehåller enbart lakto-ovo-vegetariska rätter. För barnfamiljer med yngre barn finns ”Bamsekassen” med färska råvaror och minst en fjärdedel ekologiska varor. Köttet är färskt, svenskt och butiksstyckat. Den färska kycklingen är svensk och den färska fisken kommer från hållbara bestånd.

 

Årstiderna:

100 procent ekologiska. Recept skapade efter säsong. 

Måltiderna är komponerade efter 80/20-principen, det vill säga minst 80 procent plantbaserat och max 20 procent animalier. De är även anpassade för att minska matsvinnet så mycket som möjligt.

Droppade rött kött från svenska matkassar redan 2018. Har flera veganska och lakto-ovo-vegetariska matkassar, samt en flexitarisk och en pescetarisk. No-fly policy sedan 2003 (alltså inga råvaror flygs in). Klimaträkenskap i balans i år och har som mål att alla leverantörer ska ha detsamma om fem år.

Karl Andersson, vd på matsmart.se, om vad man kan tänka på för att handla och äta mer klimatsmart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.