Att delta i Earth hour är enkelt. På lördagen släcker över 100 miljoner människor i 180 länder lamporna i en timme för att belysa klimatförändringar, enligt Världsnaturfonden WWF.
Sedan starten 2007 har projektet blivit ett globalt fenomen. Ikoniska byggnader som Eiffeltornet, Empire State Building och Big Ben släcks ned under en timme. I Sverige släcks bland annat Stadshuset i Stockholm och Operahuset i Göteborg.

LÄS OCKSÅ: Kungafamiljens budskap inför Earth hour: ”Viktigt”
Hälften av svenskarna uppmärksammar Earth hour
Ungefär hälften av alla svenskar uppmärksammar Earth hour på något sätt, visar en undersökning som WWF gjort med Sifo.
Även om alla inte släcker hemma i en timme, uppger svenskarna att de inspireras till klimatsmarta val under Earth hour: Vissa äter vegetarisk middag, andra väljer cykeln i stället för bilen.
– De här valen kan vara bra för både plånboken och hälsan, men det kan också kännas bra att vara med och göra något för att bidra till minskad klimatpåverkan, säger Ola Hansén, klimatexpert på Världsnaturfonden.
I år deltar dessutom rekordhöga 86 procent av Sveriges kommuner med olika evenemang under Earth hour. Många skolor uppmärksammar klimatet och i vissa kommuner får invånarna åka gratis kollektivtrafik under dagen.
LÄS MER: Världens allra sista vita noshörningshane är död
Earth hour är framför allt en symbolisk handling: Att bara släcka lamporna i en timme påverkar inte klimatet särskilt mycket, menar Ola Hansén.
– Earth hour är en manifestation som uppmuntrar till eftertanke kring planeten och våra levnadsvanor, och som skickar en signal till politikerna, säger han.
LÄS MER: Forskarnas glädjebesked: Har hittat oskadda korallrev
Energimyndigheten: Små insatser har betydelse
Men Helena Holm, rådgivare på Energimyndigheten, menar att små insatser som att släcka lampan faktiskt har betydelse för vår sammantagna klimatpåverkan.
Även om belysningens effekt för miljön är betydligt mindre än om vi till exempel avstår att flyga, kan en familj både minska sin energipåverkan och spara hundratals kronor om året genom att byta till led-lampor hemma.
– På våra nordliga breddgrader använder vi förhållandevis många lampor. I ett vanligt svenskt hem finns i snitt 42 lampor, och vi använder belysningen varje dag. Det blir sammantaget ganska mycket, och belysningen kan vi alla vara med och påverka, säger Helena Holm.