Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 100 miljoner människor släcker lamporna – för miljön

Under Earth hour brukar flera, kända byggnader släckas ner. Här syns Eifeltornet nedsläckt 2015. Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP
Earth hour 2016, i Moskva. Kreml är nedsläckt.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LEWIS WHYLD / AP PA

På lördagen släcker vi lamporna för att uppmärksamma klimatet.

Små insatser som Earth hour har faktiskt en verklig effekt för miljön, menar Helena Holm på Energimyndigheten. 

– När vi inte behöver ha tända lampor hemma belastar det vår planet helt i onödan, säger hon.

Att delta i Earth hour är enkelt. På lördagen släcker över 100 miljoner människor i 180 länder lamporna i en timme för att belysa klimatförändringar, enligt Världsnaturfonden WWF. 

Sedan starten 2007 har projektet blivit ett globalt fenomen. Ikoniska byggnader som Eiffeltornet, Empire State Building och Big Ben släcks ned under en timme. I Sverige släcks bland annat Stadshuset i Stockholm och Operahuset i Göteborg.

 

Kungliga slottet i Stockholm nedsläckt i samband med Earth hour 2010.Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN

 

LÄS OCKSÅ: Kungafamiljens budskap inför Earth hour: ”Viktigt” 

 

Hälften av svenskarna uppmärksammar Earth hour

Ungefär hälften av alla svenskar uppmärksammar Earth hour på något sätt, visar en undersökning som WWF gjort med Sifo. 

Även om alla inte släcker hemma i en timme, uppger svenskarna att de inspireras till klimatsmarta val under Earth hour: Vissa äter vegetarisk middag, andra väljer cykeln i stället för bilen.

– De här valen kan vara bra för både plånboken och hälsan, men det kan också kännas bra att vara med och göra något för att bidra till minskad klimatpåverkan, säger Ola Hansén, klimatexpert på Världsnaturfonden.

I år deltar dessutom rekordhöga 86 procent av Sveriges kommuner med olika evenemang under Earth hour. Många skolor uppmärksammar klimatet och i vissa kommuner får invånarna åka gratis kollektivtrafik under dagen.

 

LÄS MER: Världens allra sista vita noshörningshane är död 

 

Earth hour är framför allt en symbolisk handling: Att bara släcka lamporna i en timme påverkar inte klimatet särskilt mycket, menar Ola Hansén.

– Earth hour är en manifestation som uppmuntrar till eftertanke kring planeten och våra levnadsvanor, och som skickar en signal till politikerna, säger han.

 

Ett palats i Kina släcktes ned, 2016.Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP
Världens första skyskrapa, Taipei 101 i Taiwan, nedsläckt 2009.Foto: LI JIAN / STELLA PICTURES XINHUA/PHOTOSHOT

 

LÄS MER: Forskarnas glädjebesked: Har hittat oskadda korallrev 

 

Energimyndigheten: Små insatser har betydelse

Men Helena Holm, rådgivare på Energimyndigheten, menar att små insatser som att släcka lampan faktiskt har betydelse för vår sammantagna klimatpåverkan. 

Även om belysningens effekt för miljön är betydligt mindre än om vi till exempel avstår att flyga, kan en familj både minska sin energipåverkan och spara hundratals kronor om året genom att byta till led-lampor hemma. 

– På våra nordliga breddgrader använder vi förhållandevis många lampor. I ett vanligt svenskt hem finns i snitt 42 lampor, och vi använder belysningen varje dag. Det blir sammantaget ganska mycket, och belysningen kan vi alla vara med och påverka, säger Helena Holm.

 

Earth hour 2018

Årets upplaga av Earth hour infaller lördag den 24 mars mellan klockan 20.30 och 21.30. Temat för i år är One Planet Life – ett hållbart liv på en planet. Svenskarna lever i dag som om vi hade cirka fyra jodklot till förfogande, enligt WWF.

 

Världsnaturfonden uppmanar alla att tänka på fem B i vardagen för att bli mer klimatsmart – bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (konsumtion) och börsen (sparande). Tanken är att halvera utsläppen från varje enskild del.

 

10 snabba energispartips i hemmet

1. Sänk inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent.

2. Nya tätningslister runt fönster och dörrar.

3. Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor och släck när ljuset inte behövs.

4. Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.

5. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

6. Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

7. Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

8. Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.

9. Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.

10. Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.

Källa: Energimyndigheten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.