I Alaska är det nya klimatet redan vardag

I Alaska sker klimatförändringarna snabbare än i alla andra stater i USA. Här utanför staden Anchorage släpper en glaciär ifrån sig ett block av is som flyter ut i vattnet.
Foto: RUTH FREMSON / NY TIMES / TT
Phillip Rode var tvungen att evakuera när isen bröts upp tidigare än normalt. ”Om ingen slagit larm så skulle vi varit helt i havets nåd”, säger han
Foto: RUTH FREMSON / NY TIMES / TT

Klimatförändringarna är inte teori för invånarna i Alaska.

De lever med dem varje dag.

Ingenstans i USA sker förändringarna så snabbt som här och året har börjat rekordvarmt.

President Donald Trump har beslutat att USA ska lämna Paris-avtalet om klimatet. Han gör sitt bästa för att tona ner klimatförändringarna.

Det är en lyx som de inte har i Alaska, den delstat i USA där klimatförändringarna nu sker snabbast. Vårtemperaturerna är i snitt mellan 1,1 och 2,8 grader Celsius högre än för 50 år sedan.

– Jag känner ingen i Alaska som ifrågasätter om saker och ting har förändrats, säger Brian Bettschnedier, klimatexpert vid University of Alaska i Fairbanks till New York Times.

– Alla ser det. Alla känner det.

Vi har tvingats vänja oss vid dramatiska bilder på glaciärer som minskar. Alaska upplever samma fenomen. Det finns tusentals glaciärer i Alaska som nu varje år förlorar 75 miljarder ton is per år.

Snön och isen försvinner tidigare

Men det varmare vädret påverkar också tusentals Alaskabor i sin vardag. Den högre temperaturen gör att snön och isen kommer senare på året och försvinner tidigare.

I Alaska sker klimatförändringarna snabbare än i alla andra stater i USA. Här utanför staden Anchorage släpper en glaciär ifrån sig ett block av is som flyter ut i vattnet.
Foto: RUTH FREMSON/NEW YORK TIMES/TT

Och is är ofta infrastruktur i Alaska. Kuskokwim floden förvandlas exempelvis varje vinter till en slags motorväg på is där invånarna i isolerade byar kan ta sig fram på snöscooter eller motorfordon.

– Floden är allt för oss, säger Mark Leary som varje år är med och hjälper till att bygga snövägen.

Men isen på floden är tunnare än förr och under våren har fem personer drunknat när de gått genom den. Charles Wright har samma problem när han ska färdas numera på Yukon-floden för en årlig jaktutflykt.

– Vi brukade kunna förutsäga vädret och veta vilken tid det var läge att bege sig ut och göra vissa saker. Numera har jag alltid flytväst på mig när jag åker snöscooter.

Elva grader varmare än normalt

År 2019 har börjat exceptionellt varmt. I mars var det i snitt elva grader Celsius varmare än normalt i delstaten. De mest extrema temperaturerna kom i de nordligaste delarna, norr om polcirkeln. Den 30 mars var det exempelvis 22 grader varmare än normalt.

Redan i januari bröt en serie varma stormar upp den havsis, som hade bildats senare än normalt under hösten. I mars var Berings sund så gott som öppet, trots att istjockleken brukar vara som störst då.

Ett öppet hav bidrar också till varmare klimat eftersom vattnet absorberar solljuset i stället för att som isen, reflektera det. Det påverkar inte minst byar längs Alaskas väst och nordkust.

Invånarna i Kivalina brukade gå ut på havsisen och jaga säl som låg där och värmde sig. Numera är isen sällan stabil ända in i land.

– Vi måste ut och jaga på öppet vatten, säger Janet Mitchell från Kivalina till New York Times.

Phillip Rode var tvungen att evakuera när isen bröts upp tidigare än normalt. ”Om ingen slagit larm så skulle vi varit helt i havets nåd”, säger han
Foto: RUTH FREMSON/NEW YORK TIMES/TT

Brukar dyka under isen

Kivalina är en av tre byar som snart kommer att behöva evakueras på grund av bland annat jorderosionen från havet vars vågor nöter ner marken. 

För Phillip Rode höll det på att sluta riktigt illa. Han är gruvarbetare och brukar dyka under isen för att söka guld på vintrarna.

Han och några kolleger byggde precis som vanligt ett läger på isen, men de blev tvungna att evakuera när isen bröts upp tidigare än normalt. De blev avskurna från den båt de använt för att ta sig ut på isen och blev till slut räddade av en helikopter.

– Om ingen slagit larm, så skulle vi ha varit helt i havets nåd, berättar han för New York Times.

De hade redan drivit cirka 8 kilometer på isflaket ut på öppet vatten när de räddades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.