Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimateffekten: Nya björnen blir vanligare

Foto: Corradox/Wikimedia commons / Corradox/Wikimedia commons

Klimatförändringarna tvingar grizzlybjörnarna längre norrut.

Samtidigt smälter polarisarna och isbjörnarnas habitat minskar.

En väldigt ovanlig hybrid har uppstått – som kallas ”prizzlybjörnar”

Den uppstoppade björnen ser ut som en isbjörn med ögonskugga och mörk nos, men är i själva verket världens första ”prizzlybjörn” som setts i naturen.

Den sägs ha upptäckts i nordligaste Kanada 2006 av jägaren Jim Martell, som sköt djuret och tog med sig det hem till Idaho i USA. Sedan dess har bara en handfull ”prizzlybjörnar” setts i det vilda.

Längst fram i montern syns en uppstoppad isbjörn. Björnen strax där bakom är en korsning mellan en isbjörn och en grizzly, en så kallad ”prizzly”, eller ”grolar”.
Foto: Natural history museum Tring / Picture Library; Image Resources; The Natural His

Kan bli vanligare

Men forskare tror att björnsorten kommer att bli vanligare i takt med att klimatet blir varmare. När det blir varmare i Kanada kommer grizzlybjörnen att börja röra sig allt längre norrut, eftersom den trivs i ett kallt klimat.

Och isbjörnarnas habitat blir mindre i takt med att isarna smälter, vilket gör att de två björnarterna oftare möts.

– Kombinationen av varmare klimat och mer växtlighet gör att överlappandet mellan arterna växer. Och jag förväntar mig att överlappande kommet att växa, säger grizzlyexperten Chris Servheen till The Guardian.

Hybridbjörnen kan själva skaffa ungar och tros klara av varmare temperaturer än isbjörnar.

– Den här nya sortens björn är mer motståndskraftig mot klimatförändringarna och bättre anpassad för ett varmt klimat, säger paleontologen Larisa DeSantis till Daily Mail.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.