Hurtigruten blir grön – ska drivas på död fisk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hurtigruten ska släppa världens första hybridkryssning.
Foto: HELENA LUNDBERG
Biogas, som dels innehåller avfall och biprodukter från fiskodlingar, ska driva fartygen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Norska rederiet Hurtigruten gör storsatsningar på miljövänliga drivmedel och investerar 7 miljarder de närmsta tre åren – för att kunna driva kryssningarna på död fisk. Det rapporterar Dagens industri

– Vi ser det som en nödvändig förnyelse, säger rederiets kommunikationschef Rune Thomas Ege till tidningen. 

En hybridkryssning, det kommer att bli verklighet redan nästa år enligt Hurtigrutens nya satsning. Rederiet satsar nu stort på miljövänliga drivmedel med ambitionen att minska företagets utsläpp med 20 procent. 

På det stora hela är tanken att rederiet ska kunna drivas helt fossilfritt. 

Tre splitter nya hybridfartyg ska dels drivas av dieselmotorer, och dels drivas av batterier som ska avlasta motorerna, skriver Di.

"Våra skepp ska drivas av naturen"

Och fram till 2021 räknar man med att göra om sex av rederiets fjorton redan befintliga fartyg till hybrider som blir en kombination av batterier och biogas. 

Biogas är ett fossilfritt drivmedel som bland annat innehåller avfall och biprodukter från fiskodling och lantbruk. 

– Biogas är det mest miljövänliga drivmedlet som finns i dag. Medan de flesta av våra konkurrenter fortsätter att segla på förorenande olja ska våra skepp bokstavligt talat drivas av naturen, säger Rune Thomas Ege, kommunikationschef på Hurtigruten, till Di. 

Notan för det hela? Sju miljarder norska kronor. En nödvändig investering, enligt Rune Thomas Ege. 

– Vi ser det som en nödvändig förnyelse. Våra båtar verkar i sårbara områden och vi vill påverka miljön så lite som möjligt. Genom den här förnyelsen blir Hurtigruten världens mest miljövänliga kryssningsrederi, säger han till DI. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.