Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur väljer jag bästa klimatsmarta kaffet?

Jonna Elofsson Bjesse ger tips om hur vi kan minska klimatpåverkan.
Jonna Elofsson Bjesse är miljövetare och kommunikationsansvarig på föreningen Medveten konsumtion.
Foto: Karin Sörbring
”Kaffet ska gärna vara ekologiskt, Fairtrade och klimatkompenserat”, säger Jonna Elofsson Bjesse.
Svenskarna dricker näst mest kaffe i världen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Svenskarna dricker näst mest kaffe i världen.

Så hur väljer man en sort som ger ett så litet klimatavtryck som möjligt?

– Det går att hitta bra varianter som faktiskt bidrar till hållbar utveckling, säger miljövetaren Jonna Elofsson Bjesse.

När man odlar kaffe och te används mycket konstgödsel och bekämpningsmedel som påverkar miljön. Odlingarna ligger ofta i utvecklingsländer och sköts inte sällan av arbetare som får låga löner och har svåra arbetsförhållanden. Därtill kommer långa transporter som också de har en inverkan på klimatet. 

Näst efter finländarna dricker svenskarna mest kaffe i världen.

– Med tanke på hur mycket kaffe vi konsumerar så är det ju jätteviktigt vilken sort man väljer. Lyckligtvis finns det många bra produkter, säger Jonna Elofsson Bjesse som är miljövetare och kommunikationsansvarig på föreningen Medveten konsumtion.

Främst tycker hon förstås att vi ska försöka minska vårt kaffedrickande, för kaffeodlingen kan bland annat leda till minskad biologisk mångfald och bidra till minskade grundvattennivåer, övergödning och jorderosion i produktionsländerna.

– Kanske kan du byta ut några kaffekoppar om dagen mot örtte? Det är inte hållbart att ha ett samhälle som bygger på att vi häller i oss sju-åtta koppar om dagen, menar Jonna Elofsson Bjesse.

Fakta / Tänk så här när du väljer kaffe

■ Tillred bara så mycket som du verkligen behöver. I nuläget slänger svenskarna var tredje kopp kaffe i slasken.

■ Titta efter ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe och te.

■ Byt gärna ut några koppar kaffe eller svart te om dagen mot ett smakrikt örtte, helst ekologiskt och närproducerat.

■ Minska gärna din konsumtion av kaffe och te för att minska klimatpåverkan och håll koll på att du och även din arbetsplats inte brygger mer än vad som behövs.

Källor: Jonna Elofsson Bjesse och Medveten konsumtion 

Häll inte ut kaffet i slasken!

Ett annat sätt att minska klimatbelastningen är att inte koka och brygga mer kaffe än vi faktiskt dricker upp. Uppgifter från Statistiska centralbyrån och Naturvårdsverket visar att svenskarna varje år häller ut 300 miljoner liter kaffe, vilket betyder att var tredje kopp går direkt i slasken. 

När du köper kaffe kan du enligt Medveten konsumtions guide tänka på följande:
– Kaffet ska gärna vara ekologiskt, Fairtrade och klimatkompenserat. Jämfört med för tre-fyra år sedan tycker jag att man ser massor av positiva exempel på detta i kaffehyllorna. Jag väljer till exempel gärna kaffe som dessutom är gjort av kvinnliga entreprenörer, för att bidra till en ökad social påverkan, säger Jonna Elofsson Bjesse.

Men det har lyfts kritik om att det är dyrt för småproducenter att ansluta sig till Fairtrade och andra certifieringar...?

– Ja, det är ett problem att det är svårt för småodlare att hävda sig på den internationella marknaden, men de här märkningarna ger åtminstone en fingervisning om vilka val som ger en så liten klimatpåverkan som möjligt.

Om kaffe- och teodlingar

■ Det är ofta säsongsarbetare som sköter odlingarna. De får lägre lön och har inte samma rättigheter som fast anställda. Det finns också vittnesmål om sexuella trakasserier.

■ Arbetsmiljön kan vara farlig i och med att arbetet är hårt och det används kemiska bekämpningsmedel.

■ Den största delen av priset som vi betalar för kaffe och te går till svenska eller multinationella företag.

■ På de stora odlingarna och plantagerna odlas bara en gröda. Därför behövs mycket konstgödsel och bekämpningsmedel. Odlingarna leder till minskad biologisk mångfald och bidrar till problem som övergödning, minskade grundvattennivåer och jorderosion.


Läs mer i rapporten ”Priset för ditt kaffe” från Medveten konsumtion. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.