Det var först för några år sedan som Jonna Elofsson Bjesse orkade gå igenom sin egen sminknecessär och göra mer medvetna val på kosmetikaområdet.
– Jag hade vetat länge att mina sminkprodukter påverkade miljö, natur och min egen hälsa på ett dåligt sätt, men det kändes krångligt att på allvar sätta mig in i allt och välja och välja bort, förklarar Jonna, som är kommunikationsansvarig på föreningen Medveten konsumtion.
Medveten konsumtion har precis släppt en kosmetikaguide som ska göra det enklare att göra klimatsmarta val.
EU har en sträng kemikalielagstiftning som skyddar oss mot livshotande ämnen.
– Men det finns ändå tveksamma ämnen som man bör undvika och olika certifieringar kan vägleda till om sminket är ekologiskt, tillverkat under justa förhållanden, djurtestat eller fritt från gifter, säger Jonna Elofsson Bjesse och tillägger att man gör klokast i att använda upp den makeup man redan har köpt och sedan, när den tar slut, välja andra alternativ.
Ett exempel på en tveksam ingrediens ur miljösynpunkt är mineralolja, som utvinns ur råolja och som genomgår flera miljöpåverkande stadier innan den kan blandas i hygien- och sminkprodukter.
– Mineraloljor täpper dessutom till porerna i huden. Innehåller produkterna mycket vatten är det också ofta ett tecken på att det finns mycket konserveringsämnen i dem.
Expertens råd - håll utkik efter det här om du vill göra medvetna kosmetikaval:
■ Företag med dyrare produkter kan ibland ha fler och mer avancerade kemikalier i, vilka inte alltid är säkra.
■ Välj produkter med så få ingredienser som möjligt.
■ Titta efter märkningar som Svanen, ”Bra miljöval” och EU-blomman. Även EcoCert och Natrue följer strikta regler.
■ Undvik mineraloljor (petroleum oil, parrafinium liquid etc.)
■ Se upp för produkter med mycket vatten i, eftersom de kräver mycket konserveringsmedel.
■ Var källkritisk om du handlar på nätet utanför Europa i och med att dessa sajter inte omfattas av EU:s striktare kemikalielagstiftning.
Källor: Jonna Elofsson Bjesse och Medveten konsumtion.

Här hittar du klimatsmart smink
Var börjar man om man vill klimatsäkra sin kosmetika?
– Du får fundera över vad som är viktigast för dig: att det inte är djurtestat, att det är ekologiska eller naturliga ingredienser, veganskt eller att undvika plastförpackningar. Rent generellt är det tryggt ur både miljö- och hälsosynpunkt att välja produkter som är märkta med Svanen eller ”Bra miljöval”. Det finns många bra märken och flera har handgjorda produkter från Sverige.
Jonna Elofsson Bjesse rekommenderar sajterna Jordklok.se, Medvetna.se och LaplandEcostore.se för den som vill hitta ett stort utbud av kosmetika med mindre klimatpåverkan.
– De har strikta kriterier för vad de tar och och där finns massor av olika fabrikat. En del av det som säljs där kan man även hitta hos de stora kedjorna, säger hon.
Den som vill vara ambitiös kan också göra sina egna hygien- och sminkprodukter.
– Jag var jätteskeptisk till det, för jag är rätt lat. Men jag har börjat göra egen deo på bikarbonat, kokosolja och potatismjöl och den funkar verkligen, till min stora förvåning. Det bästa är att man inte får några fläckar på kläderna. Det är enkelt, billigt och det behövs inga engångsplastförpackningar, berättar Jonna Elofsson Bjesse.
Fakta / Läkemedelsverkets råd när du köper kosmetika
■ Kontrollera märkningen innan du köper en produkt och köp den endast om den har innehållsdeklaration, eventuella varningstexter skrivna på svenska och ett företagsnamn med en adress inom EU/EES.
■ Välj milt parfymerade eller oparfymerade produkter när det finns sådana alternativ, för att minska risken för allergi mot parfymämnen.
Källa: Läkemedelsverket