Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hur kan jag tvätta kläderna mer klimatsmart?

Miljövänligt att tvätta med bikarbonat.
Ellinor Niit är universitetsadjunkt på Textilhögskolan i Borås och forskar om textila processer.
Foto: SUSS WILéN / Högskolan i Borås
Det finns massor av sätt att minska klimatavtrycket när du tvättar.
Foto: Ikea

Vi tvättar för ofta, för varmt och vi torktumlar för mycket.

Men redan när vi köper kläderna kan vi faktiskt påverka klimatavtrycket.

– Man kan till exempel välja ullmaterial som inte binder så mycket smuts eller undvika plagg som måste tvättas separat, tipsar tvättexperten Ellinor Niit.

Först av allt tycker Ellinor Niit, som är universitetsadjunkt på Textilhögskolan i Borås och forskar om textila processer, att vi måste fråga oss om plaggen verkligen behöver tvättas alls.

– De flesta tvättar för ofta. Tvätt sliter mer på kläderna än vad själva användandet gör. Det räcker många gånger att lufta plaggen eller att bara ta bort eventuella fläckar i stället för att tvätta allt, menar hon.

Bor du i ensamhushåll och har tillgång till en gemensam tvättstuga är miljövinsterna stora om du nyttjar den.

– Maskinerna där brukar hålla högre kvalitet och fungera längre än de tvättmaskiner vi har i våra egna bostäder. Bostadsrättsföreningar kan med fördel se till att det alltid finns en tvättmaskin som kan användas vid spontana behov, säger Ellinor Niit.

Att använda en eventuell gemensam tvättstugan ger många miljöfördelar jämfört med att alla hushåll ska ha egna tvättmaskiner.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Bättre hängtorka än tumla

En annan energibov är torktumlandet. 

– Det är mycket bättre för miljön att hängtorka. Frottéhanddukar kan du mjuka upp för hand när de har lufttorkat genom att vrida och ”krulla” dem. Om du absolut vill tumla är det viktigt att du har centrifugerat tvätten på ett högt varvtal så att det inte är massor av fukt kvar som måste hettas upp för att förångas.

Plagg som kräver separat tvätt kan man gärna välja bort redan i butiken och tvättråden på etiketterna bör ofta tas med en nypa salt.

– Det är som att tillverkarna vill signalera hög kvalitet med att visa att plaggen tål hög temperatur, men det är sällan saker är så hårt smutsade att det behövs. Handlar det inte om att sanera efter magsjuka eller influensor så räcker det oftast att tvätta i 30-40 grader.

Ett vanligt argument för höga tvättemperaturer är att bakterier i tvättmaskinen då dödas.

– Viktigast är att lämna tvättluckan, tvättmedelsfacket och luckan till luftgenomströmningen öppna efteråt så att maskinen får lufta. Då växer bakterierna inte till på samma sätt. Det räcker att köra en varmare maskin någon gång i månaden, säger Ellinor Niit.

Sköljmedel är ett otyg för miljön, påpekar tvättexperten.

– Det finns absolut ingen anledning att använda sköljmedel. Det mesta försvinner ut med avloppsvattnet och påverkar våra vattendrag och handdukar får exempelvis sämre absorptionsförmåga av sköljmedel. 

Tvättexpertens 9 råd: Så tvättar du klimatsmart

LUFTA. Vädra i första hand kläderna i stället för att tvätta alltför ofta. Tvätt sliter mer på materialen än vad användandet gör. Det kanske går att bara ta bort en eventuell fläck i stället för att tvätta hela plagget?

FYLL MASKINEN. De flesta tvättmaskiner rymmer 5-6 kilo tvätt. De förbrukar ofta lika mycket tvättmedel och värmer upp lika mycket vatten även om du bara kör något enstaka plagg.

VÄLJ BORT. Rata redan i butikerna plagg som kräver separat tvätt eller är svåra att tvätta med annat. Satsa gärna på ull som håller sig fräscht länge och som inte binder så mycket smuts till sig. 

SÄNK TEMPERATUREN. Träningskläder som du bara har använt en gång är sällan hårt smutsade. Se till att svetten vädras ur direkt och tvätta på låg temperatur (30-40 grader). Är familjemedlemmar sjuka kan du behöva tvätta på hög temperatur (60-90 grader), men friska människor far inte illa av vanliga bakterier. 

SATSA PÅ MILJÖMÄRKT. Välj ett miljömärkt tvättmedel – och överdosera inte. Det försämrar bara tvätteffekten om du har för mycket tvättmedel. Kulörtvättmedel utan blekmedel fungerar bäst för färgade textilier. Vittvättmedel kräver oftast en högre tvättemperatur för att ha sin blekande effekt och används bara på just vittvätt. 

BOKA TVÄTTSTUGAN. Klimatavtrycket blir stort om alla hushåll ska ha egna tvättmaskiner. Tvättmaskinerna i den gemensamma tvättstugan brukar ha högre kvalitet och hålla längre. 

SKIPPA TUMLING. Att använda värme för att få bort fukt är väldigt energikrävande. Om du prompt måste torktumla ska du köra tvätten på ett högt varvtal så att den blir så torr som möjligt. Att hängtorka tvätten är mer skonsamt för textilmaterial. Frottéhanddukar kan göras mjuka genom att du mekaniskt vrider och ”krullar” dem när de har torkat. 

RATA SKÖLJMEDEL. Det mesta av sköljmedlet följer med vattnet ut i avloppet och påverkar miljön där. Sköljmedel sliter också på materialen och försämrar torkningsförmågan hos handdukar.

LUFTA MASKINEN. Det räcker att köra en tvätt på högre (60-90 grader) temperatur någon gång i månaden. Genom att lämna tvättmedelsfacket, tvättluckan och luckan till luftgenomströmningen öppna efteråt luftas tvättmaskinen och bakterietillväxten blir mindre. Glöm inte att torka ur gummilisten också!

Källa: Ellinor Niit, universitetsadjunkt på Textilhögskolan i Borås. Forskar om textila processer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.