Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya rapporten släpps – så mycket stiger havsnivån

Tidigare studier visar stor islossning i Antarktis. Foto: TED SCAMBOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Tidigare i höstas fick Sverige en ny högsta punkt då Kebnekaises sydtopp, bestående av glaciär, har smält 24 meter på 50 år.Foto: SHUTTERSTOCK
Pingviner vid den chilenska forskningsstationen Bernardo O'Higgins, Antarktis. Foto: NATACHA PISARENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Issmältning i Antarktis.Foto: NASA / SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN
Antarktis.Foto: SHUTTERSTOCK
Idag släpper FN:s klimatpanel IPCC en specialrapport om haven och kryosfären (den del av jordens yta och atmosfären som består av is och snö) i ett förändrat klimat.Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: ROBERTO CANDIA / AP
1 / 8

Grönland och Antarktis smälter i snabbare takt än vad forskarna tidigare har sett.  Det berättar Ulf Molau, professor på Göteborgs universitet, som är en av huvudförfattarna till IPCC-rapporten om världshaven som släpps i dag. 

– Det handlar bland annat om folkhälsa och klimatflyktingar så det är mycket angelägna saker som kommer i den här rapporten, säger Ulf Molau.

Idag släpper FN:s klimatpanel IPCC en specialrapport om haven och kryosfären (den del av jordens yta och atmosfären som består av is och snö) i ett förändrat klimat – Special Report on Oceans and Cryosphere under Climate change.

– Rapporten ger en fokuserad genomsyn av klimatförändringar och deras konsekvenser vad gäller haven, havsisen, glaciärer, snötäcken, permafrost, landisar och de många unika arterna och livsmiljöerna samt mänskliga aktiviteter som påverkas, vilket har stor betydelse för klimatarbetet i världen, säger Markku Rummukainen, klimatrådgivare vid nationella kontaktpunkten för IPCC vid SMHI, i ett pressmeddelande. 

Det är IPCC

The International Panel on Climate Change, IPCC, är FN:s klimatpanel med syfte att samla den senaste vetenskapliga forskningen om klimatförändringar.

IPCC grundades 1988 av Världsmeteorologiska organisationen WMO och FN:s miljöorgan Unep. 

195 länder är medlemmar i IPCC.

IPCC:s rapporter ligger till grund för de globala klimatförhandlingarna som äger rum i slutet av varje år.

Svensk huvudförfattare 

En av huvudförfattarna till rapporten är Ulf Molau, professor emeritus i växtekologi vid Göteborgs universitet. Hans forskning berör främst arktisk och alpin ekologi med huvudinriktning mot biologisk mångfald och effekter av klimatförändringar på tundrans ekosystem. 

I den nya rapporten ansvarar han för kapitlet High Moutain Areas, höga bergssluttningar. 

– Rapporten kan öppna ögonen på politiker och skapa en grund för fortsatt forskning. I kapitlet High Mountain tar vi ett samlat grepp om världens alla glaciärer i bergsområden, samlat grepp om snösituationen, sluttning, stabilitet, laviner och permafrost, säger Ulf Molau till Expressen.

Klimatflyktingar en effekt av höjd havsnivå

Han berättar att forskarna också samarbetat nära kapitlet om polartrakterna om bland annat permafrost och kusterosion. 

– Och där ligger de stora iskalotterna Grönland och Antarktis som smälter av mycket snabbare än vad vi trodde i rapporten som kom 2014.

Anledningen till att de sex kapitlen nu presenteras i en specialrapport beror enligt Ulf Moalu på att de anses särskilt intressanta, och speciellt i samband med kryosfären, eftersom allt hänger ihop. 

Rapporten innehåller också ett kapitel om världshavens nivåhöjning.

– Det handlar bland annat om folkhälsa och klimatflyktingar så det är mycket angelägna saker som kommer i den här rapporten, säger Ulf Molau.  

SMHI för Sveriges talan

Som nationell kontaktpunkt är det SMHI som för Sveriges talan i IPCC. SMHI nominerar experter att delta i rapportarbetet, hanterar granskningsrundor och samordnar kommentarer från Sverige.

Enligt Lena Lindström, kommunikationssamordnare vid nationella kontaktpunkten för IPCC vid SMHI, blir rapporten som nu presenteras ett viktigt vetenskapligt underlag för världens beslutsfattare.

Under två år har 104 forskare från 36 länder sammanställt den aktuella vetenskapen. 

Rapporten består av sex kapitel och har referenser till 6 981 publikationer. Expertgranskare i 80 länder har lämnat över 30 000 kommentarer.

Enligt ett pressmeddelande kommer rapporten visa stigande havsnivåer, snabbt smältande glaciärer och stora risker för dricksvattenförsörjningen.

Kommande rapporter från IPCC

Just nu pågår det sjätte arbetsprogrammet (Assessment Report 6, AR6) inom IPCC.  

 

AR6 omfattar en metodrapport, tre specialrapporter samt en huvudrapport. Den sistnämnda består av tre omfattande delrapporter ”Den vetenskapliga grunden” som publiceras i april 2021, ”Att begränsa klimatpåverkan” som kommer i juli 2021 ”Effekter, anpassning och sårbarhet” som lanseras i oktober 2021.

 

Den nya rapporten är den tredje av specialrapporterna. Den första Global uppvärmning på 1,5 grad publicerades i oktober 2018 och den andra  Klimatförändringar och marken lanserades i augusti i år.

 

De olika rapporterna sammanställs sedan i en syntesrapport som publiceras 2022. 

 

Källa: SMHI

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.