Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hur undviker jag miljögifter i hemmet?

Experten Kristina Volkova Hellström från Naturskyddsföreningen tipsar om hur du får färre miljögifter i hemmet.
Foto: Naturskyddsföreningen
Experten Kristina Volkova Hellström tipsar om hur du får färre miljögifter i hemmet.
Foto: SHUTTERSTOCK

Köksredskap som innehåller miljögifter, förpackningar med hormonstörande ämnen och trasor som släpper ut mikroplaster.

Våra hem är fyllda av kemikalier – som skadar både oss och miljön.

– Ett grundtips är att åtminstone försöka undvika miljögifterna ”PFAS” som är extremt svåra att bryta ner, säger Kristina Volkova Hellström, expert på miljögifter. 

Högflorerande ämnen, som kallas ”PFAS”, är vatten- och smutsavstötande.

– De kan ha negativa effekter på hälsan. I djurförsök har de visat sig påverka reproduktionsförmåga, cellfunktioner och hormonsystem. Och så bryts de inte ned. ”PFAS” kallas ibland för vår tids värsta miljögifter, förklarar Kristina Volkova Hellström som är doktor i biologi och jobbar på Naturskyddsföreningen. 

Var hittar man ”PFAS”?

– Nästan överallt! På non-stick-redskap i köket, matförpackningar, skor, möbeltyg, elektronik, smink och kläder: allt som ska tåla smuts, fett och vatten samtidigt. Här gäller det att vara en aktiv konsument och fråga i butiken, för det står inte alltid på förpackningarna att det finns ”PFAS” i. I kosmetiska produkter står det dock i innehållsdeklarationen om det ingår. Man ska vara uppmärksam på hudkräm, smink och hårstylingprodukter.

– ”PFAS” finns i brandskum och man har varit tvungen att stänga av dricksvattnet i exempelvis Ronneby när sådant läckt ut i naturen. 

Kristina Volkova Hellström, miljögiftsexpert på Naturskyddsföreningen.
Foto: Naturskyddsföreningen

Testa såpknepet:

Miljömärkt såpa funkar enligt Naturskyddsföreningen utmärkt på detta:

Bränt i kastrullen: Koka upp vatten med lite såpa. Låt stå med lock en stund. Diska, klart!

Smutsig diskbänk: Rengör med lite koncentrerad såpa på en skursvamp.

Bränt i ugnen: Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp.

Smutsig spis: Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av.

Källa: Naturskyddsföreningens gröna guide

Experten: Kolla efter Svanen och ”Bra miljöval”

Vilka märkningar kan man lita på om man vill undvika högflorerande ämnen, ”PFAS”?

– Det är olika för olika produktkategorier, men generellt är Svanen och ”Bra miljöval” det vi på Naturskyddsföreningen rekommenderar. 

Näst efter att välja bort högflorerande ämnen tycker Kristina Volkova Hellström att man som konsument ska prioritera att köpa ekomat.

– Och det är inte bara för vår egen skull som det är bra att undvika bekämpningsmedel i maten utan också för dem som har odlat den. Mycket av det vi äter importeras från länder där arbetarna utsätts för bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige för att de är så farliga.

Men många säger att jordens yta inte skulle räcka för att mätta en växande befolkning om alla valde eko?

– Det går åt mer mark när man odlar utan bekämpningsmedel, men det kan vi exempelvis lösa genom att äta mindre kött. I Sverige har vi även odlingsbara marker som inte används i dag, säger Kristina Volkova Hellström.

Vad kan man mer göra som medveten konsument?

– Undvik plast där det inte behövs, som i matlådor, vattenkannor och redskap i köket. Och välj miljömärkta produkter. Visst kan det finnas risk för så kallad ”greenwashing” (att företag vill framstå som mer miljövänliga än vad de är, reds anm), men när det gäller mat brukar EU-blomman och KRAV-märkningen vara bra utgångspunkter och för förbrukningsvaror gäller Svanen och ”Bra miljöval”. Bästa tipset när det gäller städning är att använda miljömärkta rengöringsmedel, vädra ofta och dammsuga och våttorka, och städa mindre, säger Naturskyddsföreningens miljögiftsexpert. 

Tips för en kemikaliesmart vardag:

1. Undvik ”PFAS”-kemikalier som är vatten- och smutsavstötande. Fråga i butik. Vax är bättre för miljön. Det är sällan man behöver ett medel som även stöter bort fett och smuts. Tvätta hellre ofta i så fall.

2. Välj eko. Det är bättre för såväl den som äter maten som för den som odlar den.

3. Skippa plast där den inte behövs.

4. Satsa på miljömärkta produkter.

5. Städa lagom - och vädra, dammsug och våttorka mer än använd starka rengöringsmedel.

6. Tvätta nya textilier innan du använder dem för första gången.

7. Undvik antibakteriellt behandlade varor.

8. Om du vill köpa en vara på nätet är det bra att försöka ta reda på om varan är tillverkad för att kunna få säljas i EU.

Källor: Kristina Volkova Hellström, Naturskyddsföreningen samt Kemikalieinspektionen

Expressens reporter Karin Sörbring intervjuas om hur man som konsument kan spara pengar på livsmedelsjättarnas satsningar för att minska matsvinnet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.