Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur fungerar Ikeas solceller? Konsumenterna får svaren

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Ikeas solceller kommer från Kina.Foto: Ikea
Björn Lind, styrelseordförande i Svea Solar och Jonas Carlehed, hållbarhetschef Ikea. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Var kommer solkcellerna ifrån? Hur mycket kostar de? Och hur snabbt går det att räkna hem investeringen? 

Här reder vi ut frågor och svar om Ikeas solceller. 

Ikea började sälja solenergisystem för några veckor sedan. För att kunna leverera en färdig lösning med installation samarbetar de med leverantören Svea Solar. Här svarar Björn Lind, styrelseordförande i Svea Solar och Ikeas projektledare Peter Wall på några av de vanligaste frågorna.

Vad behöver man som konsument tänka på och förbereda?

– Kunden får en anläggning som är hundra procent driftsatt vid överlämning. Svea supporterar med allt pappersarbete som till exempel ansökan om investeringsbidrag. För att sedan komma i gång behöver kunden bara ha några uppgifter från sin elräkning till hands, säger Peter Wall.

Hur installeras solcellerna? 

– De installeras utanpå befintligt tak längs takets lutning.

Investerinsgstöd för solceller

Det statliga stödet uppgår i dag till 20 procent av investeringskostanden. 

Länsstyrelsen tar emot ansökningarna och fattar beslut om stödet. 

Stödet är ett engångsbelopp och kan inte kombineras med rotavdrag.

 

Källa: Energimyndighetens solelportal  

Hur har ni utvärderat leverantörer och vad fick er att välja Svea Solar?

– Vi har utvärderat runt 80 olika leverantörer och vårt val föll på Svea Solar eftersom det är ett företag med hög kompetens på området och bred erfarenhet av lösningar som bygger på solenergi. En bidragande faktor var också att de uteslutande arbetar med egna utbildade installatörer, säger Peter Wall.

Solcellernas miljöpåverkan

Var kommer solcellerna ni säljer ifrån? 

– Solcellerna kommer huvudsakligen från Kina, världens största producent av solceller, säger Björn Lind.

Har ni gjort en livscykelanalys över de solceller ni säljer, och vad visar den i så fall? 

– Vi har inte gjort någon egen livscykelanalys, men rent generellt kan man säga att energiåterbetalningstiden för en solpanel ligger på cirka 2-3 år i Sverige. 

En solcell består i dag av huvudkomponenterna glas, aluminium och kisel, vilka går att återvinna. Hur stor miljöpåverkan solceller har är i regel kopplat till produktion, där fler och fler producenter går mot mer förnybar energi. Kan man sköta produktionen med helt förnybar energi blir miljöpåverkan väldigt låg, säger Björn Lind.

Produceras era solceller med förnybar produktion och kontrollerar ni producenternas miljöpåverkan?

– Till viss del, vi har både på plats kontrollerat produktionen men även tagit del av stora opartiska tester, som Solar Scorecard, där våra tillverkare rankas högt, säger Björn Lind.

Har ni räknat på hur stor miljöbesparingen är om man använder sig av solenergi jämfört med att inte använda sig av egenproducerad förnybar energi? 

– Det är inget vi har gjort, men det tar i regel 2-3 år innan en solcell har betalat tillbaka sin miljöpåverkan för sin produktion, säger Björn Lind.

Runt tio år att räkna hem investeringen

Vilket prisspann ligger solenergisystemen på?

– Det är svårt att ange ett prisspann eftersom det beror på vilken typ av paneler du väljer och storleken på systemet. Alla kunder får en individuell offert där allt är inkluderat i priset. Vad du som kund sedan behöver betala beror också på om du väljer rotavdrag eller får investeringsbidrag. 

För att ta ett exempel kan man säga att ett system för en genomsnittlig svensk villa med 26 paneler av typen Solstråle Basic (ungefär 7,5 kWP) landar på 88 800 kronor efter investeringsbidrag på 20 procent. På en genomsnittlig villa med en familj på fyra personer täcker det ungefär en tredjedel av energiförbrukningen och en sådan investering kan du räkna hem på nio år, säger Björn Lind. 

Vad är återbetalningstiden för konsumenten?

– Alla kunder som ber om en offert får också en uppskattning på hur lång tid det tar innan man har räknat hem sin investering. Återbetalningstiden varierar beroende på anläggningens storlek och även uppskattat elpriset, men i regel ligger det på mellan åtta till tolv år för en villa med dagens elpris. I exemplet ovan skulle det ta cirka nio år – efter det ger systemet dig fri el, säger Björn Lind.

Elöverskott kan säljas 

Skiljer sig energieffekten beroende på om man bor i Kiruna eller Ystad, väst- eller östkust? 

– Ja, det är flera parametrar som avgör energieffekten. Solenergitimmar kan ligga på cirka 800 per kW i Kiruna, till cirka 1050 kW i Ystad. Detta betyder att 10 kW installerad effekt ger ungefär 8 000 kWh i Kiruna och 10 500 kWh i Ystad på årsbasis i rakt söderläge. Skulle solpanelerna ligga rakt i öst eller väst tappar man ungefär 20 procent gentemot perfekta förutsättningar rakt i söder. 

Gör energisystemet det möjligt att sälja överskott på nätet? 

– Ja, elen man producerar kommer prioriteras till den egna elkonsumtionen, gör man inte av med all el när solen skiner matas den automatiskt ut på nätet. Din nätägare är i dag skyldig att ta emot elen som matas ut men har dock ingen skyldighet att betala för den. 

Därför är det viktigt att du som kund tecknar elhandelsavtal med ett elbolag som betalar så bra som möjligt för din exporterade el. Det här hjälper vi våra betalande kunder med. Dessutom får du som mikroproducent en skattereduktion på all el du inte använder själv.

Experter menar att det är bra att kombinera solceller och solfångare för att skapa ett mer klimatsmart hus, hur tänker ni runt det?

– Det är en god tanke, men i dag är det dock ytterst ovanligt med hybridlösningar med båda teknikerna inblandade. Vi ser att det byggs mer och mer solceller i dag då det är en driftsäkrare lösning och det överskott som inte används ger en bra ersättning när det säljs ut på nätet, säger Björn Lind.

Regeringen ökar solcellsstödet

Regeringen vill göra det enklare och billigare att investera i förnybar energi för eget bruk. 

I höstbudgeten för 2019 föreslår regeringen att solcellsstödet ökar med 500 miljoner kronor. Totalt 1,2 miljarder kronor. 

I budgeten för 2020 föreslår de att investeringsstödet för solceller ökas med 300 miljoner kronor. Totalt 835 miljoner kronor.