Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals delfiner dör vid USA:s golfkust

276 delfiner har dött vid USA:s kust.
Foto: MOBY SOLANGI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foskare vid NOAA ska undersöka om oljeutsläpp kan vara en bidragande faktor bakom delfindöden.
Foto: JAE C. HONG / AP

Minst 279 delfiner har strandats vid olika delar av USA:s golfkust sedan februari.

Det är tre gånger så stort antal som ett vanligt år – och 98 procent av delfinerna har dött, skriver AP. 

Det är The National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, som rapporterar de nya dödsantalen bland delfiner längst USA:s golfkust.

Enligt den amerikanska organisationen har ett rekordstort antal delfiner av arten tursiops strandats sedan första februari. Av de 279 delfiner som forslats upp beräknas 98 procent ha dött.

Det skrämmande resultatet har fått forskare att kalla fenomenet för ett så kallat ”Unusual Mortality Event”, UME, motsvarande en ”ovanligt dödlig händelse” på svenska. Benämningen definieras av att fenomenet är oförutsägbart, att det leder till att ett stort antal marindäggdjur dör, samt att det kräver en akut respons, enligt NOAA.

Döda delfiner spolas upp längst norra Golfkusten

De döda delfinerna har påträffats på flera platser längst den norra kusten, däribland vid staterna Louisiana, Mississippi, Alabama och Florida.

Forskare vid NOAA ska nu undersöka om det kan vara oljeutsläppet i Mexikanska golfen 2010 som påverkar havslivet än i dag, eller om salthalten i havet är en bidragande faktor bakom dödsfallen.

– Vi vet att några hälsotillstånd håller på att bli bättre, men några har varit långsamma att återhämta sig. Fortplantningen i de tyngst oljepåverkade områdena är fortsatt nedsatt, sa Teri Rowles som är koordinerare vid NOAA:s program för fisk- och marina däggdjurs hälsa på fredagen till AP.

Oljeutsläppet 2010 inträffade till följd av att oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade. Därefter flödade olja ut under tre månaders tid. Händelsen ses än i dag som det största oavsiktliga marina oljeutsläppet i petroleumindustrins historia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.